Хоч одеські комуністи і відмовилися від наміру приїхати на річницю початку війни у місто Лева, заявку на проведення мітингу подала одеська громадська організація "Євреї проти антисемітизму" та "Євреї проти Гурвіца". Мета акції - вшанувати пам`ять євреїв, які – цитуємо: “Загинули від рук нелюдів - українських націоналістів, шухевичів, бандерівців та інших фашистських покидьків" - кінець цитати.

Мітингувати хочуть біля Пагорба слави з 4 ранку і до 12-ї ночі. В Одесі ці організації відомі скандальними акціями проти колишнього мера Олександра Гурвіца. Також вони пропонують оголосити Йосипа Сталіна "Праведником світу" - таку почесну нагороду присуджують тим, хто рятував євреїв під час Голокосту. На антифашистський мітинг до Львова одесити хочуть привезти півтори сотні своїх активістів.

“Це святий день для всіх людей, які живуть на території СРСР. І говорити про те, що хтось може заборонити, такого в голову не приходило. В зв’язку з розрушенням пам’ятника і встановленням фашистської ідеології, такі ось гоніння і репресії у відношенні до учасників Другої світової війни, вони мають місце”, - каже відповідальний секретар Комітету "Євреї проти Антисемітизму" Олександр Єрьоменко.

Пересічні одесити категорично не підтримують намірів своїх громадських організацій та політиків: приїжджати до Львова і провокувати конфлікти.

А от львівські євреї анонсованим заходом шоковані. Їх ніхто не попереджав і не запрошував, та й про таку організацію вперше чують. Саму ж акцію категорично засуджують.

“Я дуже сумніваюся, що це євреї. Завжди можна знайти декілька неадекватних осіб, серед них 2-3 євреї, а потім сказати, що це всі євреї. Так робив Черновецький, зібрав кілька бабушок і виграв вибори. Я думаю, що це провокація, однозначно”, - каже голова Всеукраїнського єврейського благодійного фонду "Хесед-Ар’є" Ада Діанова.

Ада Діанова припускає: таким заходом, євреїв хочуть зробити винними у розпалюванні ворожнечі у Львові. А от політологи переконані, навпаки - жертвами. Кажуть: сценарій провокацій, які планують у Львові на 22 червня, куди масштабніший і вишуканіший, ніж події 9 травня. Бійками між свободівцями та комуністами, мовляв, уже нікого не здивуєш. Якщо ж у Львові почнуть протестувати проти євреїв - про це говоритиме увесь світ.

“Це буде мати оцінку, що Львів - це є антисемітське місто, тому що їх побили тут. Факт побиття буде трактуватися як доказ цього і проти цього не можна буде нічого сказати. І як це позначиться на іміджі? Дуже негативно, на сьогодні, якщо хтось слідкує за іноземною пресою, оцінки були надзвичайно негативними щодо Львова”, - каже політолог Анатолій Романюк.

Експерт впевнений: будь-які сутички з євреями вигідні політикам, але можуть поставити хрест на репутації Львова як туристичного міста.