Чому морква так швидко дорожчає
З кінця минулого тижня ціни на моркву в нашій країні зросли в середньому на 11%, повідомляє 24 Канал з посиланням на EastFruit. За словами учасників ринку, дана ситуація зовсім не типова, оскільки саме протягом останнього місяця в комерційних господарствах країни було прибрано основний обсяг моркви пізніх сортів.
Читайте також Ціни продовжать повзти догори: яка вартість овочів і фруктів буде до кінця листопада
На сьогодні українські фермери готові відвантажувати коренеплоди по гуртовій ціні 20 – 28 гривень за кілограм (0,48 – 0,68 долара за кілограм). Таким чином, ціни на моркву залишаються найвищими як мінімум за останні 7 років моніторингу. Якщо порівнювати з початком листопада минулого року, то зараз ціни на популярний овоч в середньому вищі у 3,7 рази.
Важливо! Ближче до вихідних морква взагалі може стати найбільш дорогою позицією борщового набору на внутрішньому ринку, випередивши навіть картоплю, ціни на яку також б'ють всі рекорди десятиліття.
За словами фермерів, аномальна погода влітку призвела до різкого зниження якості та кількості врожаю – фахівці нерідко казали про втрати врожаю овочів до 50% і більше. Зараз до продажу находить продукція переважно середньої якості, яка не може задовольнити наявні потреби українського покупця.
Більша частина господарств вже призупинила продаж високоякісної моркви, очікуючи на ще більше зростання цін. Основний обсяг врожаю було закладено на зберігання.
Зверніть увагу! При цьому попит на моркву залишається доволі високим. За останній час можна бачити активізацію закупівель як з боку гуртових компаній, так і з боку роздрібних мереж.