Масло в Україні буде дешевшати
Жирні молочні продукти продовжать дешевшати в Україні – вже до Нового року падіння цін може сягнути 30 – 35%, повідомляє 24 Канал із посиланням на Асоціацію виробників молока. Така тендеція збережеться до першої половини 2026 року.
Читайте також На ринку вершкового масла України все складно: імпорт далі зростає
Заступниця генеральної директорки Асоціації виробників молока Олена Жупінас розповіла, що основною причиною здешевлення молочки є зниження вартості продукції на європейському ринку.
Починаючи з кінця літа, ціни на масло у світі знизилися на понад 30%. Українські експортери продавали цей продукт до ЄС минулого року по 7 євро за кілограм. Зараз ця вартість становить не вище 4,5 євро,
– говорить експертка.
Нині українські переробники переорієнтовуються на внутрішнього споживача, і зниження цін на масло вже помітно. Це триватиме надалі, прогнозує Олена Жупінас, але переважно у вигляді акцій у мережах продажу: на 30 – 35% на полицях магазинів.
Таке зниження, своєю чергою, значно вплинуло на закупівельні ціни на сире молоко. Так, у середині листопада вартість молока класу "екстра", яке відповідає європейським вимогам, знизилася на 17%. За таких умов чимало виробників працюють "у собівартість", а деякі – навіть у збиток, додала експертка.
Питання ціни та якості: чому українці частіше купують сир з ЄС?
Українські сировари стикаються зі зростаючою конкуренцією з боку дешевих європейських сирів, що призводить до падіння продажів на внутрішньому ринку.
Для утримання позицій виробники розглядають акції, гнучкішу цінову політику та оптимізацію асортименту, водночас сподіваючись на державну підтримку.


