На скільки ефективно змогли переорієнтуватися виробники цибулі?

Кандидатка економічних наук, старша наукова співробітниця Інституту овочівництва і баштанництва НААНУ Вікторія Рудь розповіла, що у центральних і західних регіонах фермери отримують вчетверо нижчу врожайність цибулі, ніж до війни їхні колеги на тимчасово окупованих територіях, повідомляє 24 Канал із посиланням на Agrotimes.

Читайте також Відповідатимуть за все: у Білорусі призначили винних у дефіциті картоплі

Повномасштабна війна суттєво змінила карту вирощування цибулі в Україні. До вторгнення близько 60% врожаю забезпечували південні області (Запорізька, Херсонська, Миколаївська, Одеська) з урожайністю 60 – 80 тонн з гектара. Після окупації цих територій виробництво змістилося до центральних і західних регіонів, де місцеві фермери через нестачу досвіду отримують лише 20 тонн з гектара,
– розповідає фахівець.

За її словами, у 2024 році площі посівів ріпчастої цибулі в Україні залишилися на рівні попереднього року – близько 53,8 тисячі гектар. Проте валовий збір знизився на 20 – 25% внаслідок кліматичних змін, дефіцит вологи та спалахи хвороб.

Важливо! Окупація, за словами Вікторії Рудь, спричинила дефіцит продукції у 2022 році – 21% загального обсягу валового виробництва цибулі у довоєнний період. Однак у 2023 році західним і центральним регіонам вдалося переорієнтувати виробництво і збільшити обсяги вирощування цієї культури на 9,8% до 2022 року.

Борщовий набір в Україні подешевшав

  • Ціни на овочі "борщового набору" здебільшого знижувалися, зокрема картопля подешевшала до 11 – 15 гривень за кілограм, а помідори – до 10 – 35 гривень за кілограм.
  • У сегменті фруктів ціни змінювалися різноспрямовано: малина дешевшала до 180 – 200 гривень за кілограм, а лохина дорожчала до 200 – 280 гривень за кілограм; виноград дешевшає п'ятий тиждень поспіль.