Чому долар домінує над євро в українській економіці?
Як розповів 24 Каналу Олександр Паращій, причини цього криються не лише в історичних особливостях міжнародної торгівлі, а й у структурі українського експорту.
Читайте також Євро наприкінці серпня: чи може здивувати валюта ціною
Долар як "сировинна валюта"
Як пояснює фінансовий аналітик, ключові експортні товари України, як от зерно, руда та метали є біржовими й котируються саме в доларах США.
Річ у тім, що ціна на ці товари формуються на світових біржах у доларах.
Цей підхід склався історично: долар десятиліттями виступає універсальною розрахунковою валютою для глобальної торгівлі сировиною. Тому, навіть продаючи продукцію на європейські ринки, українські компанії часто використовують американську валюту.
Роль географії та партнерів
Водночас економіст Борис Кушнірук звертає увагу, що, хоча частка експорту до ЄС сягає 50 – 60%, значна кількість контрактів укладається з країнами й компаніями, які працюють саме у "доларовій зоні".
Це стосується і співпраці з європейськими партнерами: навіть польські чи угорські контракти часто фіксуються у доларах, зокрема тоді, коли у ланцюгу є міжнародні посередники.
Чи можливий перехід на євро?
Економіст Віталій Шапран наголошує, що членство в ЄС не зобов’язує країну вводити євро у внутрішній обіг. Приклади Польщі чи Болгарії демонструють, що монетарна незалежність може успішно співіснувати з євроінтеграцією.
За його словами, сьогодні в Україні немає економічних передумов для переходу на євро. Ба більше, спроби різко зменшити частку долара в розрахунках можуть викликати занепокоєння у США, які уважно стежать за "виходом" партнерів із доларової сфери впливу.
Який глобальний контекст щодо долара США
- За даними МВФ, частка долара у світових валютних резервах поступово зменшується: на початку 2025 року вона становила 57,7%.
- Натомість євро посилює позиції, його частка у світових резервах досягла близько 20%.
- Втім, глобальний тренд зниження ролі долара наразі не змінив його статусу головної резервної та торговельної валюти світу.



