Чому продукти дорожчають

На внутрішньому ринку України спостерігається подальше зростання цін на картоплю, яке за останній місяць призвело до збільшення вартості на 72%. Цей овоч здорожчав до 15,50 гривень за кілограм на гуртових ринках та 24 гривень за кілограм у супермаркетах.

Читайте також Мінус 50 копійок від вартості: ціни на автогаз знизилися за вихідні

Експерти пояснюють цей тренд тим, що значна частина картоплі з уже завершеними обсягами врожаю в господарствах вже реалізована.

За аналізом "Українського клубу аграрного бізнесу" (УКАБ), впродовж сильних морозів може збільшитися ризик псування картоплі, що призведе до додаткового зростання витрат на зберігання, і, ймовірно, ціни на картоплю будуть продовжувати зростати до кінця весни.

Основною причиною зростання є те, що більшу частину продукції в господарствах населення вже реалізовано. Не всі мають сховища для зберігання картоплі, тому наразі оптові поставки дещо обмежились,
— пояснює аналітик УКАБ Максим Гопка.

Що впливає на ціну

На тлі цього контексту, у грудні 2023 року інфляція в Україні скоротилася до 5%, але можливість подальшого зростання цін на деякі продукти, зокрема, картоплю, залишається.

Зниження інфляції насамперед обумовлюється великою пропозицією продуктів харчування на тлі вищих урожаїв, нарощуванням виробництва та складнощами з експортом агропродукції.

Попри це, на продовольство в Україні зберігають низькі темпи зростання, хоч і було зафіксовано невелике збільшення через обмежену пропозицію продукції нижчої якості, зокрема, картоплі, та перехід на дорожчу тепличну продукцію, таку як помідори та огірки.