Серед хворих – 17 учнів віком до 15 років. Про наслідки інфекції розповіли у Львівському обласному центрі контролю та профілактики хвороб, передає 24 Канал.

Актуально У Львові 40-річна жінка померла від сказу: її вкусило бездомне кошеня

У якому стані хворі?

У шести дітей лабораторно підтвердили ротавірусну інфекцію, ще троє пацієнтів заразилися через контакт за місцем проживання.

Всі хворі мають типові симптоми кишкової інфекції: нудоту, блювання, діарею, біль у животі, загальну слабкість та підвищення температури тіла до 39°C.

Лікарі оцінюють стан пацієнтів як середньої тяжкості. Фахівці центру проводять епідеміологічне розслідування, вони опитують хворих і людей, якими ті контактували.

Експерти також досліджують зразки харчових продуктів, питної води та змиви з об'єктів довкілля, а також перевіряють персонал харчоблока й аналізують проби від пацієнтів.

Людей із симптомами гострої кишкової інфекції закликають негайно звертатися до лікаря.

Джерело інфекції та фактори передачі встановлюються, розслідування триває,
– повідомили в центрі.

Зауважте, ще 8 листопада стало відомо про госпіталізацію 10 людей із симптомами отруєння, серед яких були 9 дітей і одна вчителька. Усі вони харчувалися в їдальні ліцею упродовж 4 – 5 листопада.

Згодом заступник директора з медичної частини Львівської обласної клінічної інфекційної лікарні Андрій Орфін у коментарі Суспільному розповів, що діагноз ротавірусного гастроентериту підтвердили в частини пацієнтів.

Станом на ранок 11 листопада у Львівській обласній інфекційній лікарні перебуває 21 пацієнт, госпіталізований через спалах у ліцеї "Оріяна": 17 учнів, одна вчителька та троє контактних осіб – дорослий і двоє дітей.

Усі пацієнти перебувають у стані середньої тяжкості з вираженою позитивною динамікою, їхній стан покращується,
– сказав Орфін.

Поліція розпочала розслідування інциденту.

Що варто знати про гострі кишкові інфекції?

  • За даними Центру громадського здоров'я МОЗ України, гострі кишкові інфекції – одні з найпоширеніших інфекційних захворювань, особливо вони небезпечні для дітей через ризик ускладнень.
  • Їх можуть спричиняти бактерії або віруси, які потрапляють до організму через заражену їжу чи воду.
  • Передача інфекцій відбувається через вживання забрудненої їжі та води, купання у забруднених водоймах, а також через брудні руки та предмети побуту.
  • Найчастіше збудники містяться в сирому м'ясі, яйцях, непастеризованому молоці, морепродуктах, а також у немитих фруктах і овочах.