Під час розслідування випадку зараження було встановлено, що єдиною причиною могла стати лише в’ялена тарань, виготовлена в домашніх умовах, повідомляє Запорізький лабораторний центр МОЗ України.

Читайте також: Ботулізм в Україні: причини, симптоми та профілактика

Залишки цього харчового продукту направили на лабораторне дослідження, аби точно переконатись, чи є там ботулотоксин.

Також повідомляється, що у минулого року в Запорізькій області було зареєстровано 10 випадків захворювання на ботулізм, 2 людей померли. Цікаво, що причиною цих захворювань стала риба домашнього виробництва.

З початку 2019 року, в області вже зареєстровано 9 випадків захворювання на ботулізм, постраждало 10 осіб. Для двох з них, на жаль, вживання рибної продукції призвело до смертельних наслідків.

Ботулізм – це
Гостре важке інфекційно-токсичне захворювання. Виникає внаслідок вживання в їжу харчових продуктів, які містять мікробний токсин – ботулінум.

Токсин палички ботулізму є найбільш небезпечним з усіх відомих бактеріальних токсинів

Скільки українців захворіло на ботулізм і як уникнути зараження

Як повідомляє ТСН, в Україні з початку року захворіло 102 дорослих та 3 дитини – 4 з пацієнтів померли.

Це захворювання може виникнути, якщо їсти продукти без попередньої термічної обробки. Це можуть бути консерви, особливо домашнього приготування, копчені або в’ялені м’ясні та рибні вироби, а також інші продукти, в яких є всі умови для розвитку мікробного токсину.

В Україні найчастіше хворіють на цю хворобу через вживання консервованих домашніх грибів, копченої або в’яленої риби, м’яса і ковбаси, а також бобових консервів.

На жаль, якщо людина споживає продукт, вона не зможе помітити наявність цього токсину, адже він не має ні кольору, ні смаку, ні запаху.

Більше новин, що стосуються лікування, медицини, харчування, здорового способу життя та багато іншого – читайте у розділі Здоров'я.