Кухонна сіль допомогла сповільнити ріст ракових клітин

Використання солі для лікуванні раку / Unsplash

Використання кухонної солі на мишах допомогло знизити ракові клітини на 66% й навіть посилити протипухлинний імунітет.

Команда вчених з Університету Джорджії успішно атакували ракові клітини за допомогою хлориду натрію, тобто звичайної кухонної солі, повідомляє Advanced Materials.

До теми: Знайшли рослину, яка успішно бореться з раком

Раніше звичайні електроліти, враховуючи хлорид натрію, не брали до уваги – вважалося, що їх наночастинки швидко розчиняються у воді та поводяться так само, як їх складові солі. Втім дослідники з Джорджії вирішили спростувати це упередження й продемонстрували, що частинки кухонної солі насправді токсичні для ракових клітин. 

Як пояснили фахівці, наночастинки хлориду натрію проникають в клітини через ендоцитоз і розділяються там на іони натрію і хлориду, тим самим розриваючи плазматичну мембрану та знищують клітину. Це відбувається завдяки тому, що звільнені молекули подають сигнал імунній системі, сповіщаючи про ушкодження тканин, після чого організм починає боротися з патогенами.

Сіль для лікування раку
Один з авторів дослідження – хімік Джин Се / Фото: UGA

Дослідження проводилось на мишах, в пухлини яких вводили наночастинки кухонної солі. Гризуни не постраждали під час експерименту, оскільки цей метод виявився безпечним для здорових клітин через відносно низький рівень натрію.

У порівнянні з контрольною групою мишей, зростання пухлини у гризунів, яких лікували хлоридом натрію, сповільнилося на 66%. Вчені запевнили, що високі дози частинок солі не призвели до систематичної токсичності. 

Володіючи відносно коротким періодом напіврозпаду в водних розчинах, частки хлориду натрію найкраще підходять для локалізованої, а не системної терапії. Лікування таким методом викличе негайну та імунну загибель ракових клітин. Після обробки наночастинки перетворюються в солі, які зливаються з рідкою системою організму і не викликають систематичної або накопичувальної токсичності,
– заявив один з авторів дослідження, хімік Джин Се.

Дослідники сподіваються, що їх метод успішно використовуватиметься для лікування раку сечового міхура, простати, печінки, голови та шиї.

Більше новин, що стосуються лікування, медицини, харчування, здорового способу життя та багато іншого – читайте у розділі Здоров'я.

powered by lun.ua
Якщо Ви виявили помилку на цій сторінці, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter
Коментарі
Залиште відгук