Про це Петренко сказав в ефірі Телеканалу новин “24”.

“Без проходження процедури люстрації ми не змінимо цю країну. Таким шляхом пройшли наші сусіди із східної Європи. Люстрація – це не якесь страшне слово, не якась там “страшилка” для українців”, — пояснив глава Мін’юсту.

Він наголосив, що ця люстрація “не буде торкатися пересічних українців, і умовно кажучи, керівників найнижчої ланки органів освіти, медицини, як намагаються зараз перекручувати деякі представники ЗМІ”.

Люстрація стосується в першу чергу (і це основна ціль люстрації) тих осіб, які були на вищих керівних посадах під час режиму Януковича. Це колишні міністри, це глава Адміністрації Президента, це секретар РНБО, це безпосередньо президент Янукович, весь склад уряду Азарова, це керівники відповідних центральних органів виконавчої влади, це силовики, які під час правління режиму Януковича фактично були членами його команди по будуванню тих корупційних олігархічно-бандитських схем, які призвели до Революції Гідності, і до дуже жахливої ситуації в економіці і в державному апараті,
— розповів Петренко.

“Ті особи, які на сьогоднішній день обіймають посади в державному апараті, і які, наприклад, були заступниками міністрів під час доби Януковича, які були керівниками центральних органів виконавчої влади, вони в силу тих чи інших приписів закону підлягають перевірці і звільненню”, — сказав Міністр юстиції.

Читайте також: Люди не бачать реформ, “сміттєва люстрація” – це лише початок, — Богомолець

За словами Петренка, під люстрацію потраплять ті особи, які більше року займали найвищі керівні посади в період правління Януковича. Таким людям буде заборонено протягом десяти років займати будь-які посади державного апарату.

До слова, Генеральний прокурор України Віталій Ярема вважає, що закон, який сьогодні прийнятий Верховною Радою і підписаний головою Ради в багатьох своїх пунктах не відповідає Конституції України і не відповідає вимогам міжнародного законодавства.