Гелловін, який щорічно відзначається 31 жовтня, є одним із найдавніших свят у світі, інформує Смачно 24. Кожна країна святкує його у свій спосіб з особливим частуванням.
До теми Шоколадний торт на Геловін: моторошний і дуже смачний
Як святкують Геловін у всьому світі
У таких країнах, як Ірландія, Канада та Сполучені Штати Геловін святкують яскраво й гучно. Традиції включають костюмовані вечірки, захопливі ігри, розіграші та особливі страви. Традиційною їжею, яку споживають на Хелловін в Ірландії, є барнбрак – різновид фруктового торта, який можна купити в магазині або спекти вдома. Всередині торта поміщують ласощі, загорнуте в муслін, яке, як кажуть, може передбачити майбутнє їдця.
Це свято набуло популярності у багатьох країнах, де кожен намагається створити атмосферу магії та таємничості. Версії Геловіну можна зустріти й в інших куточках світу. У Мексиці та країнах Латинської Америки святкують Día de los Muertos – День мертвих. У цей час вшановують пам'ять померлих близьких, створюючи вівтарі з квітами та свічками. В Англії 5 листопада відзначають День Гая Фокса, влаштовуючи багаття та феєрверки.
Хоч ці свята різні за традиціями, усі вони об’єднують людей у прагненні збиратися разом за святковим столом.
Кривавий пунш на Геловін
- Час: 20 хвилин
- Порцій: 2
Інгредієнти:
– 3 склянки свіжого журавлинного соку;
– 3 склянки газованої води;
– 1 склянка пюре із заморожених ягід;
– 1 склянка колотого льоду;
– мед або цукор – до смаку.
Приготування:
- У скляному посуді для пуншу змішайте журавлинний сік, газовану воду, ягідне пюре та лід. Ретельно перемішайте.
- Розлийте пунш у бокали.
- Щоб створити лід у стилі Геловіна, покладіть пластмасових павуків або жуків у форми для льоду, залийте водою і заморозьте. Додайте кілька таких кубиків льоду в келихи і налийте криваво-червоний пунш.
Піца на Геловін
- Час: 20 хвилин
- Порції: 2
Інгредієнти:
– готовий корж для піци;
– 3 столові ложки томатного соусу;
– 100 грамів твердого сиру;
– 4 великі скибки твердого сиру;
– ковбаса салямі;
– оливки.
Приготування:
- Розігрійте духовку до 180 градусів.
- Покладіть готовий корж для піци на деко та змастіть його соусом. Натріть на грубій тертці твердий сир та розподіліть по поверхні разом із ковбасою.
- Використовуючи формочку для печива чи кексів у вигляді привида, виріжте скибочки сиру, а з оливок зробіть очі – поки не додавайте на піцу.
- Випікайте піцу протягом 10 хвилин, доки сир не розплавиться. Вийміть піцу з духовки, прикрасьте сиром-привидом і поверніть у духовку ще на 3 хвилини.
Сирна закуска у вигляді гарбузиків
- Час: 30 хвилин
- Порцій: 4
Інгредієнти:
– 200 грамів вершкового сиру;
– 100 грамів твердого сиру;
– свіжа зелень кінзи, кропу чи петрушки – до смаку;
– 1 – 2 зубчики часнику;
– сіль – до смаку;
– чорний мелений перець – до смаку;
для панірування:
– начос;
– мелена копчена паприка;
– кунжут.
Приготування:
- Змішайте в мисці крем-сир, натертий на дрібній тертці твердий сир, дрібно нарізану зелень і спеції. Додайте вичавлений часник. Усе ретельно перемішайте та сформуйте сирні кульки.
- Подрібніть начос або чипси в крихту. Обваляйте сирні кульки в подрібнених начосах чи чипсах, паприці та кунжутному насінні.
- За допомогою мотузки створіть складки, щоб кульки виглядали як гарбузи, а замість хвостиків вставте солоні палички.
- Закуска готова для подачі на стіл.
Безе-привиди
- Час: 1 година
- Порцій: 4
Інгредієнти:
– 3 яєчні білки (приблизно 105 грамів);
– 160 грамів дрібного цукру;
– 1 чайна ложка картопляного крохмалю;
– дрібка солі;
– 1 кубик чорного шоколаду – для прикраси.
Приготування:
- Вийміть яйця з холодильника.
- Обережно відокремте білки від жовтків, жовтки відкладіть для іншого рецепту.
- Білки викладіть у чистий, сухий скляний або металевий посуд. Додайте дрібку солі та почніть збивати міксером, спочатку на низькій швидкості, поступово її збільшуючи. Збивайте білки не більше 2 хвилин, поки не утвориться густа піна.
- Додайте цукор, поступово вводячи його по одній ложці, кожен раз збиваючи на високій швидкості до повного розчинення.
- Після додавання всього цукру додайте чайну ложку крохмалю і продовжуйте збивати до отримання гладкої, густої та блискучої маси.
- Застеліть деко папером для випікання.
- Перекладіть меренгу в кондитерський мішок із зрізаним кінчиком діаметром 2 сантиметри. Видавлюйте меренги діаметром близько 3 сантиметри, зберігаючи відстань між ними.
- Встановіть духовку на 100 градусів з режимом верх/низ та розмістіть деко на середній полиці. Сушіть безе протягом 100 хвилин, не змінюючи температуру.
- Після вимкнення духовки залиште меренги остигати з привідкритими дверцятами.
- Готові безе зніміть з паперу та дайте повністю охолонути на решітці.
- Повністю остиглі безе можна прикрасити, намалювавши очі та обличчя. Для цього використовуйте дерев'яну шпажку, зубочистку або тонкий чистий пензлик.
- Як їстівна фарба підійде розтоплений чорний шоколад або гелевий чи чорний харчовий барвники.
Яскравий десерт на свято: рецепт торта від Лілії Цвіт.