“Від старого міста можна пройти й побачити якісь об’єкти, які є досить відомими пам’ятками, нові кав’ярні, які відтворюють культуру й побут кримських татар, якісь місця, які просто несуть в собі дух цього міста”, - розповідає співорганізатор фестивалю Мирослава Ганюшкіна.
Незвичний фестиваль знайомить гостей з культурою кримськотатарського народу через майстер-класи. У кулінарних майстернях, наприклад, вчать готувати традиційні кримськотатарські чебуреки.
“Цей майстер-клас теж для мене став відкриттям. Пробував різні чебуреки, але кримські - найкращі, і мені цікаво спробувати те, що зроблю я”, - каже турист з Харкова Олесь Томах.
У сусідньому кафе гостям розповідають про приготування кави на річному піску. На очах у гостей зерна кави обсмажують з олією, мелять та готують у турці. В культурі кримських татар це особливий напій. Ним починається та закінчується будь-яка зустріч.
“Кримські татари каву подавали в кінці вечора, наприкінці обіду, тобто це був знак: подали каву - більше нічого не буде. Зараз у нас змінилося, і ми кави подаємо разом з нашим “селям-алейкум””, - розповіла домогосподарка Фатіме Сайфулаєва.
Доповнюють атмосферу фестивалю і ремісничі майстерні з гончарства, вишивки золотою ниткою та ювелірної справи. Майстри показують ази справи, але твердять, майстер-класи дають лише цікаву інформацію, аби досягти успіху у справі, треба продовжити навчання у подальшому.
“Навчити не можна, можна, щоб людина спробувала щось зробити своїми руками. Майстер-клас саме в гончарній справі, і в усьому, за дві секунди ніхто не навчиться”, - сказав художник-гончар Ельдар Гусейнов.
Остання точка екскурсії - східні ворота середньовічної фортеці Чуфут-Кале. Великий музичний майданчик за два дні прийме з десяток музикантів та колективів з України, Чехії та Польщі.