Фестиваль частково перемістився у старовинні винні підвали, зведені 230 років тому. 7- метрів підземелля вперше розчистили і відкрили для туристів. З півсотні кращих виноробів-аматорів Закарпаття приїхали на фестиваль, аби представити майже 20 сортів вина, виготовленого з цьогорічного врожаю. Молоде вино - це напій, який лише дозріває, звідси і його специфічний, легкий смак.

"Молоде вино воно на те й молоде, ще не чисте. Воно ще не зовсім чистий, є ще матовий відтінок. Бродіння зупинилося, залишку немає, але ще грає ще трохи - це і є божоле", - каже винороб Карло Шош.

Для того, щоб молоде вино дозріло і було готовим до споживання йому потрібно до 2 місяців. Саме завдяки короткому терміну, за який вино дозріває, воно зберігає легкість і смак, який також залежить і від погодних умов. А погода цьогоріч сприяла виноробам. Сонця було багато. Відтак, перше вино цьогорічного сезону має великий вміст природного цукру.

Про якість вина дбає погода, а саме божоле дуже корисне для організму - переконують винороби.

"Це дуже корисно для організму, для шлунку, для кишківника. Це живі дріжджі", - запевняє винороб Карло Шош.

Тисячі туристів тим часом шукають вина, які їм до смаку. Молоді подобаються більше напівсолодкі сорти, старшому поколінню сухі.

Вино традиційно можна було не тільки куштувати, а й купувати. Ціна залишилась незмінною з минулого року - 40 гривень за літр. А ще наприкінці фестивалю гості визначатимуть найпопулярнішого винороба.