Калач — це традиційний обрядовий хліб, який уже багато поколінь є невід'ємною частиною святкування Різдва. Щоб прикрасити свій стіл цією смачною випічкою, знадобляться прості інгредієнти, трохи зусиль і легкий рецепт. 24 Канал пропонує відтворити алгоритм з ютуб-каналу "Кулінарні витівки".

Цікаво Яку страву слід обов'язково приготувати на Святвечір: перепис пісного салату з квасолею

Рецепт різдвяного калача

  • Час: 2 години
  • Порцій: 2

Інгредієнти:
– 850 грамів борошна;
– 250 мілілітрів молока + 1 столова ложка;
– 100 грамів вершкового масла;
– 50 мілілітрів олії;
– 4 яйця;
– 50 грамів смальцю;
– 20 грамів свіжих дріжджів;
– 200 грамів цукру + 1,5 столової ложки;
– 10 грамів ванільного цукру;
– 0,5 чайної ложки солі;
– 100 мілілітрів бренді або коньяку;
– цедра з 1 апельсина;
– 100 грамів цукатів;
– 100 грамів родзинок.

Приготування:

  1. Розкришіть дріжджі в глибокій мисці, додайте 1,5 столової ложки цукру та влийте 125 мілілітрів теплого молока. Перемішайте суміш і додайте 3 столові ложки борошна. Знову ретельно перемішайте й залиште опару в теплому місці приблизно на 20 хвилин, щоб вона піднялася.

  2. У цей час в окремій мисці розбийте 3 яйця, додайте сіль і поступово всипайте цукор, збиваючи масу до світлої пухкої консистенції. Додайте ванільний цукор і перемішайте.

  3. Коли опара збільшиться в об’ємі, перекладіть її у велику миску. Додайте яєчну суміш, перемішайте до однорідності. Потім влийте 125 мілілітрів теплого молока, апельсинову цедру, розтоплене масло та теплий смалець (його можна замінити вершковим маслом).

  4. Влийте коньяк і поступово додавайте просіяне борошно, замішуючи тісто протягом 15 хвилин. У процесі замішування додайте олію, щоб тісто стало еластичним.

  5. Накрийте миску з тістом харчовою плівкою та залиште в теплому місці на півтори години для підйому.

  6. Щоб зробити два калачі, поділіть тісто на дві частини. Кожну з них розділіть на три шматки: два однакового розміру й один удвічі менший. Накрийте тісто плівкою та дайте йому відпочити 15 хвилин.

  7. Розкачайте одну з більших частин тіста в тонкий прямокутний пласт завтовшки 2 – 3 міліметри. Змастіть його розтопленим маслом і викладіть уздовж довшого краю начинку. Скрутіть тісто в рулет, защипніть краї. Повторіть ті самі дії з іншою частиною тіста, додавши родзинки як начинку.

  8. Сплетіть між собою обидва рулети з начинкою, сформувавши калач. Перекладіть його на деко, застелене пергаментом. Менший шматок тіста розкачайте у смужку й обгорніть нею калач.

  9. Залиште калач у теплому місці на 30 хвилин. Змішайте жовток із залишками молока, змастіть ним поверхню калача. Випікайте у розігрітій до 170 градусів духовці приблизно 30 хвилин.

Смачного!

Смак дитинства: рецепт вафельного торта з желе.