Відтак, для реєстрації тих малюків, які з’явилися на світ не в пологових будинках, факт їхнього народження має підтвердити медична консультаційна комісія, якщо медзакладом не проводився огляд жінки та дитини.

Отож, комісія розглядає питання за письмовою заявою жінки, яка народила дитину, або ж її чоловіка, родичів чи представника служби у справах дітей.

Окрім цього, не пізніше тижня з імовірного дня народження дитини потрібно подати комісії інші документи: паспорт чи інший документ, який посвідчує особу, обмінну карту пологового будинку або відділення чи виписку з медичної карти, результати аналізів, УЗД, проведених під час вагітності, копію картки виклику швидкої допомоги, а також довідку про генетичну спорідненість між жінкою та дитиною, медичну довідку лікарсько-консультативної комісії про огляд немовляти та довідку про огляд жінки для підтвердження факту нещодавніх пологів.

Отримавши результати аналізу комісія не пізніше як після 10 календарних днів з моменту їх отримання приймає рішення про підтвердження чи спростування факту народження дитини, складає висновок, а в разі потреби звертається до ГУ МВС.

Згодом заявникові видається меддовідка, що і є підставою для проведення державної реєстрації народження дитини в органах державної реєстрації актів цивільного стану.

До слова, з наступного року допомога при народженні дитини зросте до 29 тисяч 310 гривень, це на 6,8% більше, ніж зараз.