Зранку до Академії наук прийшло близько десятка активістів. Вони протестували проти вирубки дерев у національному Дендрологічному парку "Олександрія", що в Білій Церкві. Він підпорядковується Академії наук України.

Академіків заяви активістів обурили, вони вийшли зі своїми звинуваченнями до протестувальників. Та, дуже швидко полеміка переросла у сутички. Один з науковців заявив, що активіст Віталій Черняхівський вдарив його в обличчя та показав розбиту губу.

Викликали патруль. На вимогу поліцейських пройти з ними, Черняхівський сів на асфальт. Тож їм довелося його нести. Сам постраждалий розповідає, що били його професійно — у стилі тайського боксу. Нападник ліктем влучив у щелепу.

Після сутички активісти звинуватили академіків у провокації. Нагадаємо, що Мінекології ще в квітні заборонило санітарну рубку у природних заповідниках за винятком аварійних дерев. Активісти переконують, саме під таким приводом валять здорові дуби в парку "Олександрія".

Читайте також: У криницях на Вінниччині замість води опинився бензин

А потім начебто продають їх за немалі гроші. Ціна кубічного метра дуба може сягати тисячі доларів. Екологи твердять — щороку в українських парках вирубують близько мільйона кубометрів дерев.

Автор сюжету — Руслан Вініченко.