Про це свідчить ухвала суду від 3 червня цього року (головуючий суддя Вознюк С.М.). суд розглядав справу Лозінського № 359/1725/14-к

В березні 2014 року потерпіла ОСОБА_5 і захисник засудженого ОСОБА_2 звернулися до суду із клопотаннями про звільнення засудженого ОСОБА_3 від відбування покарання у зв'язку з хворобою,
— йдеться в ухвалі.

18.03.2014 року указані клопотання об'єднані до спільного розгляду, оскільки є тотожними за своїм змістом по суті прохання.

У документі також зазначено, що відповідно до ч.2 ст. 84 КК України особа, яка після вчинення злочину або постановлення вироку захворіла на тяжку хворобу, що перешкоджає відбуванню покарання, «може бути звільнення від покарання або від подальшого його відбування».

"По місцю відбування покарання засуджений характеризується позитивно, режим відбування покарання не порушував, дотримується встановлених правил поведінки та розпорядку дня, стягнень не мав, отримав заохочення правами начальника установи. Також судом встановлено, що засуджений ОСОБА_3 згідно з медичним спеціалізованим висновком має тяжке захворювання серцево-судинної системи: Гіпертонічна хвороба III стадії, II ступеня підвищення артеріального тиску, гіпертензивне серце, пароксизмальна форма фібриляції передсердь. Ішемічна хвороба серця. Стенокардія напруги, ФК II. Атеросклеротичний кардіосклероз. Ризик серцево-судинних ускладнень IV. Ризик тромбоемболії CHADS VASc-ІІ, СН II А, ФК II. Облітеруючий атеросклероз судин нижніх кінцівок. Окрім цього у нього наявні дифузні зміни в печінці, хронічний панкреатит, хронічний пієлонефрит, кіста правої нирки.

Згідно указаного висновку на час розгляду матеріалів, стан хворого тяжкий, а його захворювання незворотні та прогресуючі з тенденцією до погіршення. Протягом перебування засудженого під вартою, в 2010, 2011, 2012, 2013 році та в період до 01.04.2014 року, відмічалось поступове погіршення стану хворого, про що свідчать ознаки органічного ураження серцевого м'язу (збільшення розмірів серця за рахунок гіпертрофії лівих відділів), наявність постійно підвищеного рівня артеріального тиску протягом доби без його зниження в нічний час, наявність порушень ритму серця у вигляді суправентрикулярної та шлуночкової екстрасистолії, фібриляції передсердь, ознаки атеросклерозу периферичних судин, що не спостерігалося раніше. Зазначено, що вищезазначена негативна динаміка розвитку патології серцево-судинної системи виникла на фоні лікування гіпотензивними та антиаритмічними медикаментозними засобами.

Оскільки, згідно з пунктами 8.1.7., 8.3.2, 11.2 Переліку захворювань, які є підставою для представлення засуджених до звільнення від подальшого відбування покарання, затвердженого наказом Державного департаменту України з питань виконання покарань та Міністерства охорони здоров'я України від 18.01.2000 року №3/6, перелічені захворювання є такими, що не сумісні з перебування засудженого в місцях позбавлення волі, що є підставою для звільнення від подальшого відбування покарання",
— йдеться в ухвалі суду.

Відтак, Бориспільська виправна колонія №119 повідомила, що "не може забезпечити надійне та якісне лікування виявленої у засудженого хвороби".