Селекцією українського сорту ківі закарпатець Генріх Стратон займався кілька років. Плоди вийшли соковими та солодкими, а ще — адаптованими до української зими. Переносять морози до мінус 27 і можуть рости у різних регіонах України.

Український ківі росте у відкритому ґрунті, схоже на виноград. В якості експерименту біолог посадив кущі біля паркана. Результат бачить вся вулиця – ківі, наче ліана, обвиває все навкруги.

Ростуть саджанці швидко – до 2 метрів за сезон, а перший врожай починають давати вже за три роки. Знайшли застосування ягодам й місцеві господині — варять джеми, сушать.

Тепер же місцевий селекціонер хоче вивести новий сорт українського ківі — схрещує свої рослини із німецькими. А через 7-8 років мріє позбутися традиційної для плодів ворсистості і виростити гладенькі українські ківі.