У новому дослідженні вчені з Корнельського університету та Університету Еморі проаналізували дані про здоров'я і харчування 13440 осіб. Фахівців цікавило, скільки люди споживали підсолоджених напоїв і натуральних фруктових соків.

Читайте також: Вчені розповіли, чим шкідливі фруктові фреші

Виявилося, якщо людина отримувала понад 10% денної норми калорій з солодких напоїв (а це приблизно 4 склянки), ризик передчасної смерті зростав. Причому ризик від вживання соків був навіть більшим, ніж від газованої води – 24% проти 10%.

Вчені особливо підкреслюють – небезпеку несе не сам сік, а його обсяги. Якщо людина випивала в межах 150 мл, це не позначалося на смертності. Але ті, хто звик втамовувати спрагу соком, вже знаходяться в зоні ризику.

Причини цього вчені вбачають у тому, що соки – джерело "швидких" вуглеводів, які насичують надовго, але можуть викликати різкі стрибки рівня глюкози в крові, що може спровокувати розвиток інсулінорезистентності (ознака діабету).

"Хоча фруктові соки містять деякі вітаміни та поживні речовини, основними інгредієнтами є цукор і вода. Хоча цукор додається в газованої води, а в 100% фруктовий сік потрапляє природним шляхом, але біохімічна відповідь нашого тіла на них однакова.

Для втамування спраги краще пити воду, а соки замінювати цілими фруктами – вони містять волокна, які сприяють уповільнюють всмоктування глюкози.

Більше новин, що стосуються лікування, медицини, харчування, здорового способу життя та багато іншого – читайте у розділі Здоров'я.