За словами в.о. міністерки охорони здоров'я Уляни Супрун, перець чилі має зворотній ефект – він запобігає пошкодженню шлунку. Особливо тоді, коли приймаєте протизапальні нестероїдні препарати (наприклад, ацетилсалицилову кислоту) чи при інфекції Helicobacter pylori, яка часто є причиною появи виразки.
Читайте також: Вчені спростували популярний міф про каву
Червоний перець рекомендований і тим, хто страждає на панкреатит – він зменшує запалення. Його рекомендують включити у раціон при метаболічному синдромі.
Нині тривають дослідження протипухлинні властивості капсаїцину, який міститься у чилі.
Завдяки капсаїцину варіюється сприйняття гарячого і болю. Клітини звикають і стають нечутливими до справжніх больових сигналів. Саме через це, коли людина звикає до гострого, то хочу збільшувати його дозу. "Біль" від перцю впливає на виділення ендорфіну — гормону "щастя".
"Червоний перець — не ліки від раку чи панкреатиту. Але його можна їсти — дієтичні рекомендації при панкреатиті обмежують споживання алкоголю, жирної, солодкої і смаженої у фритюрі їжі, але радять овочі, фрукти і ягоди, в яких багато антиоксидантів", – зазначила Супрун.
Чилі – не ліки від всього, але він має чимало корисних властивостей
Серед інших корисних властивостей червоного перцю:
- він вбиває три чверті патогенних бактерій в їжі;
- є джерелом антиоксидантів – молекул, які сповільнюють старіння і пошкодження клітин, запобігають прогресу атеросклерозу та фотостарінню шкіри;
- містить багато заліза, калію, денну норму вітаміну С та вітамін А, вітамін В6 і бета-каротин;
- певною мірою запобігає передчасній смертності, серцево-судинним хворобам, раку, діабету, полегшує стан при астмі, нежитю та чесотці;
- сприяє схудненню і зменшує апетит;
- нормалізує обмін речовин при діабеті.
Більше новин, що стосуються лікування, медицини, харчування, здорового способу життя та багато іншого – читайте у розділі Здоров'я.