Вчені Делійського університету виявили оздоровчу властивість вівсянки. Вживання вівсяної каші може захистити печінку від пошкоджень, викликаних вживанням алкоголю.
Читайте також: Який смачний продукт пригнічує ріст клітин раку
Захисні властивостей вівса проявилися в експериментах на лабораторних мишах. Тварини протягом 12 днів отримували вівсянку в кількості 125 і 250 мг фракції вівса. Після цього мишам вводилися дози 50% розчину етанолу, щоб спровокувати характерне ушкодження печінки.
Вівсянка захистить печінку від алкогольного пошкодження
У мишей, які перед алкоголем отримували вівсянку, печінка була пошкоджена менше. При цьому, за словами фахівців, механізм, який забезпечує захист печінки від гострого алкогольного ушкодження, їм ще не зрозумілий.
Дослідження продемонстрували: вівсяна каша перешкоджає всмоктуванню шкідливих речовин, що виводяться печінкою, що дозволяє стабілізувати її роботу.
Автори проекту також констатували, що вживання вівсянки може сприяти зниженню ризику розвитку серцево-судинних захворювань, цукрового діабету і проблем з шлунково-кишковим трактом.
Більше новин, що стосуються лікування, медицини, харчування, здорового способу життя та багато іншого – читайте у розділі Здоров'я.