Архів
Курси валют
Погода
      youtube @24
      Loading...
      google @24
      RSS СТРІЧКА
      Загальний RSS

      Топ новини

      Відео новини

      Історія бульбашок: як шампанське завоювало світове визнання

      Шампанське – святковий і примхливий напій, улюблений багатьма і в наші дні. Ігристі вина сьогодні випускаються по всьому світу. Однак назву "шампанське" отримують лише виготовлені на батьківщині цього напою – провінції Шампань, що у Франції.

      Виноградну лозу сюди завезли ще стародавні римляни, а з Х століття у центрі регіону, місті Реймсі, почали коронуватись королі Франції, і на банкетах використовували місцеві вина. Вина з регіону Шампані користувалися популярністю і за межами Франції – основними споживачами шампанських вин тоді були англійці, які імпортували вина в бочках, а потім переливали в пляшки.

      Читайте також: Як правильно зберігати вино: прості правила

      Шампань розташована на півночі Франції й восени тут швидко стає холодно. В результаті процес бродіння часто зупиняється ще до того, як цукор перетвориться на алкоголь. Весною, коли температура піднімається, бродіння відновлюється, однак в результаті цього в напої з'являється вуглекислота – знайомі нам всім бульбашки.

      Шампанське
      Бульбашки розорили не одного виноторговця у середньовіччі

      Ці бульбашки завдали чимало горя в середньовіччі торговцям, які переливали вина з бочок в пляшки Вуглекислий газ, який з'являвся у випадку відновлення ферментації, часто ставав причиною вибуху, створюючи безлад у винних підвалах та ставлячи власника на межу банкрутства.

      Читайте також: Чому з витримкою хороше вино стає іще кращим: найцікавіші деталі виробництва вина

      У XVII столітті французький монах-бенедиктинець Дом Пьєр Періньйон намагався знайти спосіб зупинити повторне бродіння, зокрема, змішуючи декілька сортів винограду – білий щардоне та червоні піно нуар та піно меньє. Остаточно вирішити проблему йому не вдалось, однак деякі його ідеї живуть і досі – наприклад, використання корків з кори коркового дерева та мюзле (металевої вуздечки, яка стримує корок). Через багато років вдячні співвітчизники спорудили Дому Періньон пам'ятник.

      Мюзле, корок
      Мюзле та корок дозволили "стримувати" шампанське у пляшках

      Швидко завоювавши популярність у Франції, шампанське почало поширюватися по всьому світу. Воно стало втіленням розкоші і веселощів. Зокрема, з'явився звичай хрестити кораблі саме шампанським, розбиваючи пляшку об форштевень нового судна. Ним також часто вшановують переможців різноманітних змагань.

      Сьогодні шампанське – частий гість на столах не лише французів, але й українців. Перед вживанням його краще охолодити до 7-9 градусів за Цельсієм.

      Джерело: 24 Канал
      powered by lun.ua
      Якщо Ви виявили помилку на цій сторінці, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter
      Коментарі
      Більше новин
      При цитуванні і використанні будь-яких матеріалів в Інтернеті відкриті для пошукових систем гіперпосилання
      не нижче першого абзацу на Телеканал новини «24» — обов’язкові.
      Цитування і використання матеріалів у оффлайн-медіа, Мобільних додатках, SmartTV можливе лише з письмової згоди Телеканалу новин «24».
      Матеріали з маркуванням «Реклама» публікуються на правах реклами.
      Усі права захищені. © 2005—2017, ПрАТ «Телерадіокомпанія “Люкс”», Телеканал новин «24»
      Залиште відгук