Про це пише нейробіолог Нік Лесіца з Університетського коледжу Лондона у своїй колонці на The Conversation.

Читайте також: 7 секретів схуднення від фітнес-тренера

Вчений наводить на приклад два дослідження, результати яких опубліковані в 2017 році. У першому описана дієта, яку тестували на мишах, нездатних виробляти лептин – гормон, який бере участь в регуляції почуття ситості.

Тварини постійно об'їдалися і страждали на цукровий діабет з раннього віку. Після декількох місяців переривчастого харчування (чергування тижня звичайного режиму харчування і чотирьох днів низьковуглеводної дієти) у гризунів зникли симптоми захворювання і вони схудли.

У мишей ще нормалізувалася робота підшлункової залози, яка відповідає за виділення інсуліну.

Водночас у другому дослідженні показано, що ефект переривчастого харчування для групи зі ста людей.

Протягом 30 днів вони були на дієті, що включає 25 діб необмеженого харчування і 5 діб – обмеженого. Після завершення експерименту у всіх учасників знизився рівень цукру в крові.

Лесіца визнає, що для однозначних висновків про ефективність переривчастого харчування потрібні тривалі дослідження. При цьому, додає вчений, що попередні дані вказують на ефективність такого режиму харчування як мінімум для тих, хто страждає надмірною вагою і цукровим діабетом.