Право на денонсацію міжнародних угод у парламентарів забрали у січні цього року - через зміни у законі про регламент. За цим законом, денонсовувати міжнародні угоди міг лише Президент та Кабмін. Тож 47 народних депутатів-опозиціонерів звернулись з поданням до КС.

Рішення суду тепер дозволить парламентарям змінити й угоду, що стосується перебування Чорноморського флоту в Україні.

"З сьогоднішнього дня народні депутати отримали право і можливість подавати до Верховної Ради України законопроекти про денонсацію міжнародних договорів. І я переконаний в тому, що та демократична більшість, яка отримає більшість у наступному складі Верховної Ради України, подасть, і це буде одним з перших законопроектів - про денонсацію угоди стосовно Чорноморського флоту, сказав представник авторів конституційного подання Іван Крулько".

У Конституційному суді зазначили, змінами до регламенту Верховна Рада обмежувала статус народного депутата. Й ухвалене парламентом рішення прямо суперечило Конституції.

Після оприлюднення рішення Конституційного суду, зміни до закону про регламент втрачають чинність. Вердикт КС оскарженню не підлягає.