Раніше, конфісковані МАФи могли бути вивезені зі штрафмайданчика лише господарями - після сплати вартості демонтажу та зберігання.

“Київрада нам на сьогодні дала таку можливість. Де ми можемо, ну не ми, а експерти, які мають фах - вони оцінять ту чи нішу споруду. Вирахують з неї плату за демонтаж і після цього ми можемо, після оцінки експертів, реалізовувати цю споруду”, - сказав начальник Головного управління контролю за благоустроєм Києва Сергій Садовой.

Найближчим часом з молотка пустять близько півтисячі конфіскованих кіосків. Вартістю від 6 до 50-ти тисяч гривень. Директор одного із штрафмайданчиків Олена Рудник, розповіла - більшість власників конфіскату за своїм майном не повернуться - через бюрократичну тяганину.

“Для того, щоб забрати своє майно, власник повинен звернутися в КП “Київблагоустрій” з листом, з проханням про повернення його майна. До того ж, він повинен надати документи на право власності свого кіоску або павільйону”, - каже директор майданчика №1 КП "Київблагоустрій" Олена Рудник.

МАФи - що побували на штрафмайданчику - відпрацьований матеріал. Офіційно розмістити в Києві кіоск, який вже "засвітився" в Київблагоустрої, як конфіскат, практично неможливо. Із цією проблемою зіштовхнулася Ірина, яка вже близько півроку не може отримати дозвіл на розміщення свого магазинчика в одному із спальних районів столиці. Відмову у профільному управлінні столиці їй не аргументують.

Бізнес піде у тінь - кажуть підприємці. За даними Головного управління контролю за благоустроєм, на сьогодні в столиці - близько тисячі нелегальних споруд. У решти термін дії дозвільної документації закінчується у січні і продовжать її лише 5 тисячам обраних.