До переліку ввійшов цілий комплекс Дніпровських схилів від Володимирської Гірки до Печерського ландшафтного парку.
“Від Володимирської гірки і аж до Печерського Ландшафтного парку - оця вся ділянка сьогодні рухається. Тому цю проблему треба вирішувати системно, комплексно, а не так містечково приймати рішення”, - каже начальник Головного управління з питань надзвичайних ситуацій КМДА Сергій Рюмшин.
Проблему треба вирішувати системно, комплексно, а не так містечково
Чиновники називають три головні причини небезпечної ситуації: рекордні опади взимку, які перетворились на повені навесні, відсутність достатніх коштів у бюджеті та недбале ставлення попередників до протизсувних робіт.
“Багато останніх років не фінансуючи профілактичні заходи, ми отримали сьогодні загрозу до зсувів. І ми їх уже маємо. У нас є дуже масштабні території, де, на мою думку, просто. Не хочу на попередню владу казати, але це ну категорично не можна було б допускати. Категорично”, - сказав голова КМДА Олександр Попов.
Укріпити ґрунт на , за підрахунками управління протизсувних підземних робіт, коштує до 150-ти мільйонів гривень.
Процес зсування ґрунтів у столиці триває вже понад півсторіччя і головною причиною архітектори називають порушення правил будівництва на таких ділянках.
Такі особливості столичного ґрунту чиновники фактично не брали до уваги. У розробленому до 2025-го року також передбачена вибіркова забудова Дніпровських схилів і розширення дороги.
Якщо зсуви не зупинити, попереджають експерти, ґрунт може засипати набережне шосе та паркову територію столиці. При цьому опори, на яких і стоять будівлі на схилах, у будь-яку мить можуть просто завалитися.