Передбачається, що Україну захищатимуть лише професіонали-контрактники, а загальна чисельність військовослужбовців буде скорочена. Армії обіцяють новітні озброєння.

Згідно з даними Міністерства оборони на кінець 2012 року чисельність Збройних Сил становила 184 тис. осіб. З них 139 тис. - військовослужбовці, решта – цивільні особи.

Міністерство оборони обіцяє зміни

Примусовий призов до збройних сил можуть скасувати вже цього року.

Передбачається восени 2013 року здійснити крайній призов на термінову військову службу і здійснити перехід української армії на комплектування за контрактом. Тому, за нашими прогнозами, вже восени 2014 року звільняться в запас останні солдати-строковики,
- каже начальник Генерального штабу – головнокомандувач Збройних сил України Володимир Замана.

Тим часом військові експерти сумніваються, що українські збройні сили зможуть обійтися без призовників.

Крім того, військовослужбовці-контрактники залишаються одними з найменш оплачуваних бюджетників. Служити в армії за контрактом погоджуються жителі економічно неблагополучних регіонів, яким важко знайти роботу.

Тим часом плани зробити осінній призов до збройних сил останнім можуть залишитись лише наміром міністерства. Таке рішення потребує ухвалення закону, що має ухвалити Верховна Рада.

Передвиборча гарантія Януковича

Створення професійної армії, укомплектованої виключно контрактниками, – справа честі для президента Віктора Януковича. В

Гарантую перехід на контрактну армію з 2011 року,
- було записано в пункті шостому програми, з якою Янукович балотувався на посаду президента в 2010 році.

Тепер глава держави більш стриманий в прогнозах і стверджує, що спочатку потрібно забезпечити військовослужбовців житлом, гідним грошовим утриманням і освітою за рахунок держави.

Водночас реформа передбачає подальше скорочення чисельності українського війська. Якщо на час проголошення незалежності України в 1991 році збройні сили, розташовані на її території, нараховували 770 тисяч осіб, то тепер українська армія налічує 184 тисячі. Керівництво міністерства оборони збирається до 2017 року довести чисельність війська до 110-115 тисяч. Це означає звільнення 70 тисяч громадян, які пов’язали своє життя зі збройними силами.