“З'явилась нова людина, яка називає себе інвестором, Олександр Альтман. Хто це - ми не знаємо. У нас є чутки про те, що це людина Гусинського, що вона якось пов'язана із ним - це старий власник телеканалу. Зараз ми з'ясовуємо між керівництвами вже - хто є той, хто дійсно керує каналом, чи той, кого поставили. Ми нічого не знаємо. В нас немає достовірних фактів. Єдине, що я знаю, що нове керівництво видало розпорядження про те, що продовжуватимуться ефіри”, - розповів журналіст ТВі Мустафа Найем.

“Все відбулося в рамках чинного законодавства. Інакше я би не прийняв цю пропозицію. Все решта - це питання, напевно, до юристів. Очевидно, що є люди, які незадоволені зміною керівника, тим паче колишній керівник - Наталя Йосипівна Катеринчук. Редакційна політика каналу ТВі не зміниться. Ми зацікавлені в збереженні всього журналістського колективу для того, щоб канал розвивався, був незалежним, вільним”, - сказав новопризначений гендиректор ТВі Артем Шевченко.

Водночас попередній власник телеканалу Костянтин Кагаловський заявляє про рейдерське захоплення каналу. За його словами, зміни керівництва не відбулося, оскільки в статутні документи не було внесено жодних поправок.

Я на юридичній мові - бенефіціар, а на побутовій, зрозумілій мові - власник каналу ТВі. Більше там ніяких власників немає. Стратегія проста: зараз отримати контроль над каналом, а потім піти його і продати тому, хто цей канал закриє або зробить його музичним. Тому що, як ви, напевно, прекрасно знаєте, канал цей збитковий, - каже власник каналу ТВі Костянтин Кагаловський.

“На канал зайшли невідомі люди. Вони там дійсно перебувають, потім нас не пускали - мене, потім ще народних депутатів, потім міліцію не пускали. В результаті, через якийсь спосіб там Мустафа пробував зайти, ну ми якось зайшли. В результаті - почалася давка. Мене штовхнули”, - розповіла гендиректор ТВі Наталя Катеринчук.

Позов щодо рейдерського захоплення каналу керівництво ТВі уже направило до столичної міліції. Натомість самі співробітники опозиційного телеканалу ще не визначились щодо подальших дій.

“Зараз колектив радиться, що робити далі, як нам виходити з цієї ситуації. Але моя особиста думка, що головна цінність, яку ми маємо зберегти, - колектив і ті новини, які в нас є, і та інформація правдива, яка має можливість доходити до телеглядача”, - сказав редактор передач ТВі Єгор Чечеринда.

Хтось захотів привласнити телеканал напередодні чи то президентських перегонів, чи то ймовірного референдуму, - впевнені деякі експерти. Водночас про фінансові труднощі телеканалу було відомо давно.

“Чутки про продаж каналу ходили достатньо давно. Дійсно, за нинішніх умов канал не може бути прибутковим, за нинішніх умов він коштує дуже дорого своєму інвестору. І канал заважає багатьом. Зрозуміло, що інтерес до каналу є. Відповідно, такою ж несподіванкою це не стало. Стало несподіванкою, швидше, шлях, в який спосіб з каналом вчинили в даній ситуації. Оце рейдерське захоплення телебачення - це прецедент для України”, - вважає Вікторія Сюмар з Інституту масової інформації.

Опозиційні політики готові розглянути конфлікт довкола ТВі на засіданні профільного комітету Верховної Ради.

“Будь-який бізнес-конфлікт не має вплинути не редакційну політику. І за будь-яких обставин я буду на боці журналістів і, якщо це не є політичним тиском, хай інвестори розбираються в суді. Але, за будь-яких обставин, ця ситуація має бути розглянута в Комітеті зі свободи слова та інформації”, - каже член Комітету ВР з питань свободи слова та інформації Юрій Стець.

До слова, співробітники ТВі дізналися про зміну керівництва як і всі - з сайту каналу. Жодного офіційного попередження, за їхніми словами, не було.