Грузини та кадрові перестановки

Генеральний прокурор провів кадрові зміни та призначив нових заступників. Володимира Гузира, який працював на різних посадах в ГПУ, він буде керувати питаннями слідства СБУ, МВС, податкової міліції. А також екс-прокурора Тбілісі Давіда Сакварелідзе, який буде займатися питаннями євроінтеграції, кадрами та реформуванням в ГПУ.

Шокін зазначив, що після призначення Сакварелідзе залишається претендентом на посаду директора Антикорупційного бюро, як і ще один заступник – військовий прокурор Володимир Матіос.

Також Генпрокурор зазначив, що провів реорганізацію Головного слідчого управління та звільнив його начальника Святослава Лаганяка, який курував розслідування злочинів щодо учасників Майдану, а також протизаконних дій режиму Януковича. А також заступника Лаганяка – Володимира Орлова, який займався питання боротьби з організованою злочинністю та корупцією. Крім цього, звільнили і прокурора Донецької області Миколу Франтовського.

Читайте також: Призначення Шокіна – ще не шок: чого очікувати від нового Генпрокурора

ГПУ та нардепи

Новий генпрокурор ввів ноу-хау – створив підрозділ ГПУ, який буде відповідати за зв'язки ГПУ з народними депутатами. Розташований він буде безпосередньо в приміщенні Верховної Ради.

"Був визначений заступник генерального прокурора Касько, який буде щоденно приймати депутатів Верховної Ради. Я думаю, що це буде добрий знак нашої співпраці з депутатами", — вважає Шокін.

"Цікава спецоперація" по Єфремову

14 лютого було затримано колишнього народного депутата, голову фракції Партії регіонів у Верховній Раді. За словами Шокіна, це була "цікава спецоперація".

"Це було в місті Києві. За нашим наполяганням (Генпрокуратури — "24"), Служба безпеки визначила місце його перебування і в співпраці з нашими слідчими він був затриманий", — зазначив Шокін.

Читайте також: Хто залишиться "на господарстві" в ГПУ? Топ-10 фактів про Шокіна

"Він затриманий за зловживання при обтяжуючих обставинах та службове підроблення. Є й інші статті, які зараз допрацьовуються і я думаю, вони будуть йому висунуті. Але це буде трохи пізніше", – додав Шокін.

Рінат Ахметов

Новий генпрокурор не в курсі, чи є підстави для затримання бізнесмена Ріната Ахметова або виклику його на повторний допит через заяву про його причетність до пропонування хабара захисникам Щастинської ТЕС. Начебто за 25 млн доларів батальйон "Айдар" повинен був припинити охорону об'єкту.

"Мені такі факти не відомі стосовно Ахметова, тому що на той час я не був керівником прокуратури", – заявив Шокін.

Державні зради та сепаратизм

ГПУ з'ясовує випадки, чи були високопосадовці, зокрема колишні регіонали, причетними до фінансування або пропагування сепаратизму.

"Усі можливі прояви сепаратизму з будь-чиєї сторони, депутатів чи інших людей, перевіряються. При виявленні злочину, будуть виконані всі можливі процесуальні рішення. Це стосується і теперішніх, і колишніх депутатів. Хто наступний? Не скажу, побачите і скоро", зазначив генпрокурор.

Читайте також: Шокін пообіцяв розповісти про розслідування розстрілів на Майдані до кінця лютого

Санкції ЄС

ГПУ зробить все для того, щоб Брюссель не зняв санкції з оточення екс-президента Віктора Януковича, колишніх українських чиновників та інших осіб, які потрапили під санкції.

У нас є інформація, що дійсно такі плани (про зняття санкцій з зазначених осіб — "24") є. Начебто в березні місяці поточного року є така позиція. Я думаю, що ми зробимо все можливе, і цим буде займатися два заступника генпрокурора,
— зазначив Шокін.

За його словами, представники Генпрокуратури неодмінно вирушать у відрядження найближчим часом і "ми спробуємо зробити все, щоб такого не було".

Майдан та Небесна сотня

Шокін зазначив, що це важлива справа для ГПУ і винних безумовно притягнуть до відповідальності. Однак, імен причетних у розгоні мітингуючих на Майдані, крім екс-глави КМДА Олександра Попова, не назвав. Він зазначив, що ці прізвища вже відомі слідству, і відповідні справи "будуть закінчені найближчим часом". Крім того, Шокін відмовився назвати прізвища і тих, хто відповідав за організацію "тітушок", заявивши, що це завадить слідству.

Крім того, він заявив, що слідство не володіє фактами стрільби у правоохоронців з боку активістів Євромайдану.

Наскільки мені відомо, таких випадків не зафіксовано, і слідство не має в своєму розпорядженні таких даних,
сказав Шокін.

Також, він зазначив, що керівників ОДА та прокурорів у регіонах протягом тижня перевірять предмет можливого причетності їх до справ, котрі були зробленими при Революції гідності.

Читайте також: Голосування, що розкололо коаліцію — цього тижня Україна отримала нового генпрокурора

Кримське світло

Також ГПУ розслідує кримінальне провадження щодо порушення українського законодавства під час укладання угод на постачання електроенергії в Крим.

"Щодо Криму: так, є кримінальне провадження, і його розслідують", заявив Шокін.

Генадій Кернес

Генеральний прокурор України пообіцяв довести до кінця справу харківського мера Геннадія Кернеса.

"Щодо "справи Кернеса", то "справа Кернеса" буде доведена до кінця, як би там не було", запевнив Шокін.

Справа Гонгадзе

Я впевнений, що нова команда, яка створена, знайде і назве не тільки виконавця, але й замовників,
— сказав Шокін.

Він також уточнив, що особисто здійснюватиме кураторство над розслідуванням цієї справи.

"Справу Гонгадзе буду курувати особисто я. Я її знаю", сказав Шокін.

Шокін нагадав, що працював над цією справою ще в 2002 році, однак зазначив, що стара "команда, яка цим замайлась, не могла по багатьох причинах це розслідувати". Він зазначив, що стосовно судді Печерського суду Андрія Мельника буде прийматися процесуальне рішення.