"Якщо людина, яка є однофамільцем кандидата, вже зареєстрованого ЦВК, реєструється без реального наміру вести виборчу кампанію, реєструється з метою введення виборців в оману стосовно особи якогось кандидата, то правоохоронні органи за відповідними заявами мають уважно розбиратися в кожній подібній ситуації і давати оцінку щодо наявності або відсутності в діях відповідної особи ознак складу злочину, передбаченого ст.158 Кримінального кодексу України", - заявив голова ЦВК Михайло Охендовський.

Він додав, що Кримінальний кодекс передбачає відповідальність за перешкоджання вільному формуванню волі виборців по відношенню до кандидатів у нардепи.

"Це печерна, ганебна виборча технологія, яка в цивілізованих суспільствах не застосовується", - вважає Михайло Охендовський.

Читайте також: ЦВК зареєструвала скандального Бузину у кандидати

Голова ЦВК повідомив також, що Юрій Кармазін подав заяву про відмову від балотування у виборчому окрузі № 94. Це означає, що один з випадків застосування такої технології в 94-му окрузі "найближчим часом має вирішитися".

"Юрій Анатолійович Кармазін вчора подав заяву про відмову від балотування у виборчому окрузі №94. Який з Юріїв Анатолійовичів - давайте дочекаємося рішення ЦВК, збережемо інтригу", - зауважив Охендовський.

Нагадаємо, наразі зареєстрований 81 претендент на парламентське крісло. Найбільше охочих позмагатися за мандат - в 94-му окрузі в Обухові Київської області. Тут на сьогодні зареєстровано 42 кандидати в народні депутати України.