Заяву, підписану представниками Австрії, Німеччини, Данії, Канади, Нідерландів, Нової Зеландії, Норвегії, Польщі, Швеції, Фінляндії та Японії, в неділю, 31 липня, опублікувала британська газета The Gardian.

Перекладаючи на федерації відповідальність за виключення окремих російських атлетів, МОК проігнорував той факт, що більшість федерацій не мають правової бази для прийняття подібних рішень
– вказується у документі.

Крім того, автори відзначають, що вони пропонували президенту МОК Томасу Баху план, який би дозволив забезпечити чистоту Ігор.

По-перше, МОК мав дискваліфікувати Олімпійський комітет Росії (ОКР). По-друге, відсторонити від участі в Іграх всіх російських спортсменів, висунутих ОКР. І по-третє, спільно з WADA виробити критерії, за якими окремі російські спортсмени могли бути допущені до участі до Іграх під нейтральним прапором.

Читайте також: Російський "допінговий скандал" – загроза світового масштабу

Не зробивши цього, МОК відійшов від жорсткої позиції боротьби з допінгом, яку він раніше схвалив. В той час, як пишуть автори, Міжнародний паралімпійський комітет зробив висновки з доповіді WADA та почав відсторонювати російських паралімпійців від участі в Іграх.

Окремо зазначається про помилковий крок – відсторонення від участі в Іграх інформатора WADA Юлії Степанової, раніше пійманої на вживанні допінгу. Як вважають автори листа, таке рішення може відклякати майбутніх викривачів та підірве глобальний рух боротьби з допінгом.

Читайте також: Олімпійські ігри-2016: хто з українців може привезти медалі?