В Україні не стихає епідемія ботулізму
В Україні не зупиняється спалах ботулізму – 90 хворих за півроку і 9 смертей. Медики кажуть, що хвороба поширюється через відсутність сироватки та контролю за якістю продукції.
Цьогоріч люди почали масово хворіти, скуштувавши риби промислового виробництва. У тридцятиградусну спеку на тротуарах продають рибу невідомого виробництва.
Документів продавці показувати не хочуть. Однак, навіть офіційне свідоцтво не гарантує, що риба безпечна. Це, як ніхто знають, співробітники Держпродспоживслужби. Наявність токсину у рибі можна перевірити лише у лабораторії.
Читайте також: Новий спалах ботулізму в Україні: інфекціоністи назвали ще один небезпечний продукт
Все залежить від технології виробництва продукції. Якщо рибина з водойми потрапить у нелегальний цех, то наслідки можуть бути фатальними.
У цеху на Полтавщині правоохоронці місяць тому вилучили 30 тонн риби. А законні виробники скаржаться на те, що у Держпродспоживслужбі не можуть вчасно проінспектувати виробництва через мораторій на перевірки. Тож безпека продукції на совісті виробника.
Наразі до бан-листу потрапили чотири виробники. У рибі їх виробництва виявили смертельний токсин. Реалізаторам, які візьмуться за продаж товару, загрожує штраф або три роки обмеження волі.
Читайте також: Ботулізм в Україні: стало відомо, в якому стані перебуває хвора дівчина з Харкова
Керівник столичного управління Держпродспоживслужби Олег Рубан зізнається: рибу купує. Однак, радить українцям бути особливо уважними. Риба у вакуумній упаковці найбезпечніша. Без кисню бактерії розвиваються швидше. Отрута може таїтися і у консервах. Якщо ж купуєте ковбасу, то гляньте, чи немає на ній дірок. Там також може накопичуватися токсин. А стихійні торгівлі краще оминати десятою дорогою.
Нагадаємо, що спеціалісти Держпродспоживслужби назвали основну причину загострення ситуації із захворюванням на ботулізм в Україні