яка технологія виробництва вина

10 вересня 2020, 11:25
Читать новость на русском

Виноград для вина розпочинають збирати сходу сонця. Для цього потрібно мати з собою ліхтарик, щоб побачити, що збирати, рукавички, щоб не забруднити руки та сікатор.

Найкращий сомельє України пояснив, що рання годину збору необхідна для того, щоб отримати концентрований напій. Адже сорт винограду "Ркацителі", з якого вироблятимуть біле вино, збирають вдосвіта. Про це повідомили кореспонденти 24 каналу.

Цікаво Депутатські обіди: скільки коштує поїсти в їдальні Верховної Ради – фото меню

"Дуже гарна кондиція тоді, коли він прохолодний. Його так краще переробляти, щоб він не перегрівався, не окислювався", – пояснив найкращий сомельє України 2011 року Олег Кравченко.

Головний агроном виноробного господарства Дмитро Мошул розповів, що з одного кілограму приблизно виходить й пляшка вина.


Сорт винограду "Ркацителі" / Фото imereti

Аналіз винограду

Потім виноград відправляють в лабораторію на аналіз. Тільки після перевірки професіонали зможуть вирішити, чи дозріли плоди і на який напій він найкраще підходить.

"Там ще не дуже велика цукристість, але дуже добра кислотність. Тому з цього винограду вийде дуже смачне ігристе вино", – розповів головний технолог виноробні Коблево Тетяна Матвеєва.

Виробництво вина

Далі ж виноград доправляють на виробництво. Грона з причепів висипають в бункер, а вже далі він надходить в дробарку, де очищається від гребеня.

Наступний етап – охолодження до 16 градусів. Головний технолог виноробні "Коблево" Тетяна Матвеєва розповіла, що по білому способу виноград поступає одразу в прес і з нього виділяється виноградний сік. Самі преса пневматичні, а в середині в них є мембрана. Вона наче повітряна кулька, яка надувається, здувається. Таким чином немає перетирання кісточки, шкірочки, а йде дуже помірне, легеньке, ніжне виділення виноградного соку.

Читайте також Ціни на овочі та фрукти: які причини зростання вартості продуктів

Для виробництва червоного вина – інша технологія. Адже виноград для такого напою разом із шкіркою та м'якоттю відправляють на бродіння. Скільки воно триватиме, залежить від сорту та від того, який напій ми хочемо отримати – сухий чи напівсолодкий.

Загалом, на виробництво вина, яке ми звикли пити, йде не менше декількох місяців. Саме стільки потрібно, щоб напій дозрів і в нього сформувався смак.