Де сьогодні ще можна знайти стародавні реліквії й золото – повідомляє портал Іgotoworld.com.

Варязькі скарби Лаври

фото: historicaldis.ru

Згідно з найбільш популярною і правдоподібною легендою, лаврські печери викопали монахами, які хотіли провести решту життя у смиренні і служінні Богу. Згодом невеликі підземні ходи і печерки об’єднали у лабіринти. Так з’явилися Дальні печери, через які теоретично можна потрапити у печери Варязькі.

В одній з печер монахи знайшли незлічені багатства, які награбували розбійники. Монахи ці скарби розділили на чотири частини і сховали у різних місцях.

Три з них – вже знайшли. А останній, четвертий скарб, досі перебуває у надрах лаврських печер.

Скарби кримського хана Шагін-Гірея

фото: metmuseum.org.

Одна з легенд оповідає, що в околицях Ханського палацу в Бахчисараї у землі лежать поклади золота та інших цінностей. Вони нібито належали Шагін-Гірею – останньому з династії ханів.

У цих місцях спочатку працювали шукачі-любителі, потім археологи. Проте так нічого не знайшли. Кажуть, що свого часу там працювали навіть СБУ.

Золото древніх скіфів

фото: toursdekiev.com.ua.

Скіфи залишили після себе багато курганів, де були поховані представники знаті, а разом з ними й безліч золотих прикрас, особистих речей і навіть коней, слуг і дружину.

Більшість курганів на сьогодні вже розграбовані. Проте є місця, де ще "лопата не копала".

Скарби Нестора Махна

фото: klads.org.

Життя революціонера Нестора Махна оточене таємницями, зокрема про його багатство. "Активи махновців" – це золоті царські червінці, які вони награбовували у багатих поміщиків і міських банків.

Всі грошові активи заховані в різних місцях в Україні – починаючи від лісів Гуляйполя Запорізької області та закінчуючи Старобільським Луганської області, де заритий великий ящик з золотом.

Золото "Чорного принца"

фото: coinshop.wordpress.com.

У розпал Кримської війни поблизу Севастополя затонуло англійське судно "Чорний принц" через шторм.

На судні перевозили боєприпаси, одяг та медикаменти, а також золоті соверени – платня для англійських солдат. Згодом порахували, що ймовірні 30 діжок з золотом вартують 60 мільйонів рублів золотом.

Декілька спроб пошуку цього скарбу увінчались провалом – знайшли тільки кілька золотих монет.

Барила і золотий тунель Хмельницького

фото: emgoldex.com.

Богдан Хмельницький в результаті вдалих бойових операцій назбирав багато польського золота. Награбовані скарби перевозили до резиденції гетьмана в Суботові.

За однією з легенд, барила з золотими монетами могли бути закопані в підземному тунелі, який з’єднував Суботів і Чигирин. Але цей тунель сьогодні завалений, тому дістатися до передбачуваного місцезнаходження скарбів дуже непросто.

Золото Павла Полуботка

фото: hronika.info.

Наказний гетьман Павло Полуботок був одним з найбагатших людей України: він мав чималу колекцією ікон, коштовностей, зброї і великі запаси золота.

Його майно було конфісковано, коли він розізлив російського царя Петра І. Але незадовго до арешту, гетьман передав близько 200 тисяч золотих монет банку Англії. Але частину свого золота Полуботок сховав у Глухові та Любечі.

Скелі Олекси Довбуша

фото: wikipedia.org.

Ватажок гуцульських опришків і народний месник Олекса Довбуш здобув славу карпатського Робін Гуда. Він забирав у місцевих феодалів надлишки багатств і роздавав їх біднякам.

Частину "скарбу" опришки сховали у спеціальних тайниках, зроблені у скелях Довбуша.

Скарби на Хортиці

фото: klads.org.

На острові Хортиці періодично знаходять зброю козаків, домашнє начиння, прикраси, курильні трубки, пляшки та інші цінні речі.

Саме сюди козаки звозили всі скарби та добро, яка забирали у ворогів. Майже у кожного козака на острові був свій "тайник".

Існують різні версії долі козацьких скарбів: за одними даними, вони так і покояться в землі, за іншими – їх встигли вивезти.

Золотий кінь запорожців

фото: mestoklada.ru.

Одна з легенд оповідає, що вся казка козаків захована біля річки Скарбної, котра впадає в Дніпро. Кажуть, що з монет вилили коня, якого вони "втопили" у річці.

Скарби гетьмана Мазепи

фото: vilingstore.net.

Український гетьман Іван Мазепа був одним з найбагатших людей не тільки України, а й Європи.

Його багатство становили майже мільйон тодішніх рублів, а це майже мільярд доларів сьогодні.

Самі ж скарби були заховані в різних місцях. Частина зарита в підземеллях резиденції Мазепи в Батурині, частина – в селі Гончарівка, в околицях замку на крутому березі річки Сейм поруч з дорогою, що веде в Конотоп.

Скарб Вишневецького в Лубнах

фото: klads.org.

Поблизу міста Лубни на Полтавщині знаходиться фортеця, яка свого часу була резиденцією польського князя Ієремії Вишневецького.

У підземеллях зберігали небачені багатства. Під час наступу козаки повністю зруйнували цю фортецю, а золото опинилося глибоко під руїнами.

Золото Данила Апостола

фото: libavasail.lv.

Данило Апостол був останнім гетьманом України. І був достатньо заможною людиною. Він побудував маєток і Спасо-Преображенський храм, а також цілу мережу підземель і катакомб, в яких заховав свої незліченні багатства.

Гігантський скарб прихований в підземеллях, частину входів до якого ретельно приховано, але деякі мають мало не парадні входи. З часом вони обвалилися, але пошуки скарбу Данила Апостола не припиняються досі.

Читайте також: У замку на Закарпатті тамплієри заховали свої скарби