Він повідомив, що українська сторона вже практично домовилась про інших постачальників нафти і газу в Україну, окрім РФ.

"Ми працюємо над альтернативними джерелами і ведемо переговори, і практично домовилися про інших постачальників нафти і газу. Якщо такі ціни на російський газ і нафту зберігатимуться, ми будемо змушені скорочувати закупівлі цих стратегічно важливих для нас ресурсів у наших російських партнерів", — заявив український прем’єр, виступаючи з лекцією в Латвійському університеті під час офіційного візиту.

"Ми нашим російським партнерам відверто говоримо, що при таких високих цінах ми будемо шукати більш прийнятного продавця", — додав Азаров.

У той же час прем'єр відзначив, що Україні продовжує конструктивні переговори з Росією щодо перегляду "газових" контрактів.

Він також припустив, що аномально холодна зима показала наявність проблем з поставками російського газу в Європу.

"Аномальна зима показала, що не все добре з точки зору забезпечення поставок газу в Європу", — сказав Азаров.

Встановилася холодна погода в Італії — на 15% вона стала отримувати менше газу. А ми говоримо, чому ви не вклали кошти в модернізацію нашої ГТС? У нас можливість поставок газу на виході — 150 мільярдів "кубів". А після модернізації — 200 мільярдів.
— прем’єр-міністр України Микола Азаров

На думку прем’єра, залишається питання, чи готова сама Росія постачати ці 200 мільярдів "кубів" в країни ЄС. Він зазначив, що всі ці питання стоять на шляху створення тристороннього газотранспортного консорціуму.

"Якщо б була політична воля, то давним-давно і криза була б усунута, і консорціум створений", — додав він.

Глава українського уряду також підкреслив, що основними питаннями створення консорціуму є, чи візьме Росія зобов’язання постачати певні обсяги газу через Україну до Європи, чи візьме Україна як транзитер на себе зобов’язання безперебійного прокачування газу, і ЄС — закуповувати такі обсяги.