Без цієї поправки зміни до Кримінального Кодексу опозиціонерам не потрібні.

"Президент Янукович все таки здурив керівництво Євросоюзу і дав команду не голосувати за декриміналізацію статті Тимошенко", - вважає захисник Ю.Тимошенко Сергій Власенко.

Президент Янукович все таки здурив керівництво Євросоюзу

"Нехай наші колеги все-таки розберуться, якщо вони 3 місяці тому наполягають посилити за цим законодавством відповідальність, а потім вони пишуть, що ми повинні взагалі звільнитися від цього законодавства, нехай вони розберуться спочатку самі між собою", - каже голова фракції Партії регіонів Олександр Єфремов.

Регіонали дають Тимошенко надію, обіцяють ухвалити окремий законопроект, спеціально для ув'язнених опозиціонерів. Та до кінця цього року питання Юлії Тимошенко, "під куполом" закрите, прогнозують у парламентський більшості.

Зміни до Кримінального кодексу оминули екс-прем'єра Юлію Тимошенко. Її статтю 365 перевищення влади або службових повноважень у парламенті не скасували.

Тимошенко залишається за гратами. Натомість усі економічні злочинці, внаслідок декриміналізації вийдуть на волю. Тепер від тюрми вони зможуть відкупитися грошима.

Під декриміналізацію потрапило 17 статей. Кримінальну відповідальність за економічні порушення замінили на адміністративну, тобто штраф. Розміри стягнень для економічних злочинців вражають правознавців, від півмільйона до 850 тисяч гривень. За законом,призначені штрафи не повинні бути меншими за нанесені державі збитки. Правники певні, бажаного соціального ефекту декриміналізація не принесе - це лише посилить зловживання правоохоронців.

"Якщо раніше кримінальні справи закривалися за хабар, ми це знаємо, що це відбувалося в нашій державі, і, якщо розмір хабара становив якусь незначну суму, то тепер, коли обвинувачена особа має сплатити в суді розмір штрафу, наприклад, 80 тисяч американських доларів, то Ви собі уявляєте, який хабар будуть вимагати працівники правоохоронної системи". - каже заслужений юрист України Юрій Мартиненко.

Ідея депутатів гуманізувати деякі статті економічних злочинів похвальна. Та реалізована вона, неповноцінно - кажуть фахівці. Наприклад, статтю про фіктивне підприємництво, якої немає в жодній європейській країні, залишили недекриміналізованою. Саме за цим фактом порушується найбільша кількість кримінальних справ проти бізнесменів. Й ця стаття, на думку правників, залишає великі можливості для тиску на підприємців.

Натомість до в'язниці не потраплятимуть за фальшиві гроші, обман покупців та виведення коштів в офшори.

Штраф за завдану шкоду економічні злочинці повинні сплатити негайно. Якщо грошей не досить, конфісковують майно. Якщо ж і статків замало, злочинцю дають ще рік аби повернути борги державі. І лише після того, як впродовж року не знайдеться потрібної суми, порушника відправлятимуть до в'язниці.

"Тюрми не виправляють, вони навпаки там озлобляють людей, позбавляють їх соціальної адаптації. Мають там школу суттєву підвищення кваліфікації поганого, там отримують всякі хвороби, які потім не виліковують, руйнуються родини і ще й держава платить за них гроші, щоб їх утримувати", - вважає народний депутат, Партія регіонів Володимир Олійник.

Тюрми не виправляють, вони навпаки там озлобляють людей, позбавляють їх соціальної адаптації

Якщо Президент підпише закон, кількість ув’язнених за економічні злочини зменшиться в рази, прогнозують у президентській канцелярії. Зараз таких арештантів майже 19 тисяч.