За відповідний законопроект під №1565 проголосували 256 народних депутатів.

Як зазначила депутат фракції "Самопоміч" Альона Бабак, важливість цього закону зумовлена тим, що він стосується кожного громадянина, який проживає у багатоповерховому будинку.

Він руйнує монополію ЖЕКів і надає громадянам реальні та зрозумілі механізми для прийняття рішень у таких питаннях, як управління спільним майном. Тепер саме власники будуть вирішувати,хто має обслуговувати їхній будинок, як і кому здавати в оренду підвали чи техприміщення, коли проводити утеплення будинку,
— розповіла вона.

Бабак наголосила, що такі рішення, відповідно до нового закону, будуть приймати більшістю голосів власників квартир.

"Якщо раніше було потрібно 100% згоди співвласників, що є практично нереальним, то тепер буде достатньо більшості (50%+1). Проте для ухвалення таких важливих рішень, як, наприклад, здача в оренду, тобто розпорядження власним майном, потрібно 75% голосів. Крім того, якщо не буде кворуму — то можна буде провести письмове доопитування", — пояснила вона.

Такий механізм, за словами депутата, дозволить співвласникам ефективно управляти своїм майном і є першим кроком для початку системних реформ у сфері ЖКГ.

До слова, заборгованість населення по комунальних платежах становить близько 13 млрд грн, з них 12 утворилися за останні три роки.