Темпи зростання економіки України у першому півріччі впали в два рази, у порівнняні із закладеними у бюджеті показниками. В уряді очікують, що зростання ВВП до кінця року не перевищить 3,9%, інфляції - майже 8%. А це не надто надійний фундамент для міцної нацвалюти. Тому на сьогодні головне завдання як для влади, так і Нацбанку - забезпечити гривні м"яку посадку.

"Ясно, що девальвація буде. Питання в якій мірі. Тому все треба зробити, щоб ця міра була меншою
+++
У нас дуже багато валютних кредитів і здорожчання валютних кредитів в умовах в умовах поганих прибутків в економіці. Це погіршення нашого кредитного портфелю. Це наші збитки
+++
У нас більше валютних депозитів, у нас багато валютних депозитів. І через те їх обслуговування так само збитки для банківської галузі" президент Асоціації українських банків Олександр Сугоняко.

девальвація має свої плюси і мінуси

Звичайно, девальвація позитивно позначиться на вітчизняному експорті на тлі гальмування зростання імпорту. Однак негативних наслідків буде значно більше. Зокрема, експерти прогнозують відтік депозитів з банківської системи, скорочення інвестиційної діяльності, проблеми з погашенням населенням валютних кредитів і зниження купівельної спроможності населення. Та головне - Нацбанку надалі буде все важче і важче штучно стримувати курс гривні.

гривня девальвує до 8,3 грн./дол.

Як відомо, за підсумками минулого року золотовалютні резерви регулятора через регулярні інтервенції для підтримки стабільності на внутрішньому валютному ринку вже знизилися на 8% - з $34,5 млрд. до $31-го. Щоби мінімізувати девальваційні процеси, кажуть фахівці, потрібно негайно відпустити курс з-під контролю Нацбаку. Разом з тим, за прогнозами ряду експертів, якщо до кінця року гривня і подешевшає, то відносно незначно. Національна валюта може девальвувати по відношенню до долара максимум до 8 гривень 30 копійок.

"Який курс був на міжбанку в червні? Фактично 8. На сьогоднішній момент 8.08
+++
8 копійок на 8 гривнях. Це небагато. І якщо таким кроком рухатися, то в принципі це всіх заспокоїть, всі до цього звикають
+++
Найгірше - це різкі зміни. Якщо б у 2008 році повільно міняли б курс ніякої паніки не було б" президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко.

"До кінця року буде збільшуватися грошова маса, що також буде сприяти помірному зростання долара. Тому плавний перехід до режиму валютного курсу підтримає експортерів вітчизняних. Він не обмежить імпорт. Це трохи стабілізує ситуацію з торговим і платіжним балансом" керівник інформаційно-аналітичного центру Forex Club Микола Івченко.

українцям варто заощаджувати у різних валютах

Крім того, фахівці підрахували, що на плавній девальвації гривні Нацбанк зможе заощадитти як мінімум 3 млрд. дол. золотовалютних резервів. А що робити за таких умов пересічним українцям? Рецепт, кажуть фінансисти, простий і традиційний - тримати заощадження краще у різних валютах. Зокрема, 60% запасайте у гривні, 30% у доларах, решту радять інвестувати у золото, нерухомість та землю.