16 січня у ВРУ анонсували зняття нетоторканості

"Щойно була зустріч з Президентом щодо внесення до залу проекту закону "Про зняття депутатської недоторканості", а також суддівської недоторканості", — повідомив голова ВРУ Володимир Гройсман.

Я розумію, який тут був кидок, зроблений з цією поправкою, коли її тут зробили фактично з голосу , фактично без обговорення, фракція не збиралася сьогодні зранку. Це стало для всіх новиною, але це було одне з ключових політичних зобов'язань, за які бралися депутати — скасувати недоторканість, — каже нардеп від фракції БПП Сергій Лещенко.

Депутата зможуть затримувати без згоди Ради

Обіцянками, що нардепів можна буде чіпати, "годували" ледь не усі, хто зараз сидить під куполом. Утім, у кулуарах самі депутати не вірили, що знайдуться ті, хто "спиляє гілку, на якій сидить" та винесе відповідну ініціативу на голосування.

Читайте також: Кожне кнопкодавство – це маленьке "16 січня", — експерт

Якщо законопроект ухвалять, депутата зможуть затримати та притягнути до кримінальної відповідальності без згоди парламенту. Суддю каратимуть з дозволу Вищої ради юстиції. Якщо злочин не тяжкий.

Реалізація законопроекту не потребує додаткових витрат із державного бюджету України, прийняття закону не потребує проведення всеукраїнського референдуму та відповідного виділення коштів із держбюджету,
— повідомив представник президента у ВРУ Степан Кубів.

Депутати пропонують зняти недоторканість з усієї влади

Депутати не проти, щоб до них "доторкнулись". Але тільки, якщо уся влада буде у рівних умовах.

Читайте також: 16 січня рік тому: як це відбувалося, і які мало наслідки

"Не парламент, як інституція, розстрілював Майдан. Накази про розстріл Майдану роздавалися з крісла Президента і на ньому, на цьому кріслі кров ще не засохла. Тому у нашої фракції була програма голосувати комплексно: якщо ми знімаємо недоторканність з депутатів — добре, з суддів — також. Але з президента треба знімати недоторканість в першу чергу", — вважає народний депутат від фракції ВО "Батьківщина".

Розмови про недоторканість почалися за часів Кучми

Розмови про скасування недоторканності почалися за часів Кучми, — згадує опозиція. А після нього кожен державний керманич божився, що уріже депутатську всемогутність.

Я подивився історію відповідних подань: Кучма, Ющенко, Янукович піднімали питання саме депутатської недоторканності. І зараз в цей ряд став і Петро Порошенко. Ряд веселий, ряд відомий і має логічне завершення,
— каже депутат від фракції "Опозиційний блок" Нестор Шуфрич.

Скасовувати недоторканність потрібно з розумом, пояснюють експерти. Адже вразливими народними обранцями легко маніпулювати і шантажувати. У тому числі і Президентові.

Читайте також: Пора прикрити "годувальницю", яку організували окремі міністри, — Яценюк

"Влада може скористатися тим, що депутат без недоторканості стає об'єктом з боку влади. Примусити депутатів діяти так, а не інакше. Це може певним чином загальмувати процес створення нової повноцінної позиції в країні", — говорить політичний експерт Вадим Карасьов.

За закони голосуватимуть через два тижні

Законопроект на засіданні лише внесли до порядку денного. Голосуватимуть за нього через два тижні. Також проект направлять для висновків до Конституційного суду.

Нагадаємо, у річницю прийняття скандальних законів 16-го січня активісти під Верховною Радою нагадували депутатам про те, що коїлось в цих стінах рівно рік тому.