Ходорковський наголосив, що він навіть не хоче думати про військове вторгнення Росії в Україну, у нього на це “психологічний блок”.

“Але якщо підійти до цього питання аналітично, знаючи ситуацію, яка є в Україні і в Росії, від моменту реального воєнного зіткнення між російськими та українськими військами до моменту, коли війна стане громадянською, не пройде і місяця”, - сказав громадський діяч.

“Для Росії ситуація в Україні подібна до громадянського конфлікту всередині суспільства. А розкол всередині Росії відбувся по сім’ях”, - зауважив Ходорковський.

Читайте також: Я розумію, чому люди вийшли на Майдан, — Ходорковський

Він навів приклад, коли знайомі порвали усі стосунки із родиною через розбіжність оцінок ситуації в Україні. “Це те, що я читав у книгах про громадянську війну. Це в холодному вигляді війна в громадянському суспільстві”, - зазначив громадський діяч.

Водночас, Ходорковський висловив сподівання, що російська пропаганда “протримається максимум півроку”, після чого прийде спротив.

Нагадаємо, Михайло Ходорковський (екс-глава колишньої російської нафтової компанії "ЮКОС") 2005 року був засуджений російським судом на вісім років за податкові злочини і шахрайство, наприкінці 2010 — на 13,5 років "за розкрадання нафти у дочірніх компаній ЮКОСу" та "відмивання грошей на суму близько 30 мільярдів доларів". Судові процеси над Ходорковським та його колегою Платоном Лебедєвим викликали в світі хвилю протестів та були позначені як політично замовлені. 20 грудня 2013 року Ходорковський був амністований разом з іншими в'язнями за указом Президента Росії Володимира Путіна.