Відповідні законопроекти планують ухвалити найближчим часом. Відтак, лікарні перейдуть на систему контрактних стосунків з страховими компаніями, чиїх клієнтів вони лікуватимуть. Частина медзакладів зникне, адже контракти страховики укладатимуть лише з найкращими. Чи зміниться при цьому зарплата лікарів поки не відомо.

”Що стосується заробітної платні то ту в мене наприклад дуже великі побоювання, тому коли робилися розрахунками, медицина взагалі дуже дороге задоволення, тому коли робились розрахунки, то в першу чергу розраховувались забезпечення рівня допомоги, яку надають”, - каже голова ЦК профспілки працівників охорони здоров’я Вікторія Коваль.

Невдоволені і роботодавці, адже платитимуть за здоров’я своїх працівників саме вони.

”В усіх законопроектах всюди платить роботодавець, і ми повинні подумати над тим повинен чи це бути один роботодавець, чи це повинен бути і найманий працівник і роботодавець. Один роботодавець не потягне за нашими розрахунками максимальний внесок роботодавця додатковий, може бути ще 12% від фонду оплати праці. Це величезна цифра”, - каже голова Спільного представницького органу сторони роботодавців Олексій Мірошниченко.

Одна з переваг страхової медицини, кажуть у МОЗ, та, що лікарів перестануть вважати хабарниками. Втім, й сьогодні на лікарську зарплату в 1200 гривень можна прожити і без хабарів - вважає заступник міністра.

”Можна прожити, якщо сьогодні працювати. Я думаю, що сьогодні той хто працює, він отримує і є можливість сьогодні, і в головного лікаря простимулювати його оплату праці”, - каже перший заступник міністра охорони здоров’я Віктор Лисак.

Сьогодні держава на лікування одного пацієнта в стаціонарі витрачає менше 10 гривень на день. Після запровадження обов’язкового медичного страхування значно більші витрати ляжуть на плечі роботодавців. А от що буде з непрацюючими та пенсіонерами, депутати ще не придумали.