Сепаратисти захопили в полон 6 людей. Це були гірники та місцеві депутати. Під тиском ЗМІ вони відпустили 3 полонених. Але ті, що залишились – піддали надзвичайно жорстоким катуванням, - розповів голова незалежної профспілки гірників України Михайло Волинець.

За його словами, підприємця Костянтина Мусейка катували, аби той переписав свій бізнес на якихось “ділків”.

Один із шахтарів Олександр Вовк згадує: його викрали серед білого дня з подвір’я його сусіда Костянтина Мусейка.

Увірвались озброєні люди з георгіївськими стрічками, повалили нас на землю і почали стріляли –у дворі повбивали собак. Далі заштовхали нас у мікроватобус, який належав Мусейкові, і вивезли в ОДА, - розповів Вовк.

Далі, сказав шахтар, їх провели через так званий “коридор ганьби”.

На нас кидались роздратовані бабці і дідусі. Нас водили по кабінетах, били ногами, принижували та влаштовували допити. Викрадачі називали нас бандерівцями та зрадниками , - сказав Олександр Вовк.

Ще одного шахтаря викрали після того, як він зняв незаконний прапор “Донецької республіки”.

Ми обговорювали подальшу мирну діяльність за єдність України. Тоді увірвались люди в камуфляжі. Серед викрадачів були чеченці, - розповів шахтар Олександр Гуров.

За його словами, один з чеченців зняв з нього цінні речі: золотий ланцюжок, перстень і обручку, обмотав голову українським прапором та провів через “коридор ганьби”.

Також шахтарі згадують, що протягом катувань мучителі постійно говорили про події в Одесі, мовляв ви там спалили наших, тепер ми вас живцем спалимо.

Із сусідніх кімнат було чутно жахливе волання від болю, - згадує Вовк.

За словами шахтарів, більшість їхніх земляків хоче залишитись у складі України. Лише близько 20% підтримують ДНР – це, здебільшого, криміналітет та безробітні.