Відповідну постанову № 612 прийняло Правління НБУ у четвер, 17 вересня, повідомляє прес-служба фінансового регулятора.

"Ми дуже довго працювали над програмою фінансового оздоровлення як з менеджментом цього банку, так і з мажоритарним акціонером — Костянтином Жеваго. Банк сім місяців перебував у проблемному стані. Протягом цього періоду акціонер виконував усі рекомендації Національного банку щодо фінансового оздоровлення. Після цього ПАТ "Банк "Фінанси та Кредит" взяло на себе зобов’язання щодо підтримки ліквідності банку за рахунок надходжень від продажу непрофільних активів акціонера та з дотримання обов’язкових резервів та інших нормативів... Коли акціонер не виконав свої зобов’язання — ми швидко відреагували. Сьогодні банк був визнаний неплатоспроможним", — пояснила ситуацію голова НБУ Валерія Гонтарева.

За словами Голови НБУ, значна частка активів банку була пов'язана з кредитуванням бізнесу самого акціонера.

"Коли довелося розраховуватися з боргами та продавати активи — акціонер у встановлений термін цього не зробив. Хочу вас запевнити, що цей банк не є системним, а його віднесення до категорії неплатоспроможних не становить загрози стабільності банківському сектору країни", — наголосила Валерія Гонтарева.

Водночас у Нацбанку підкреслили, що 93,2% (234 тисячі осіб) усіх вкладників банку "Фінанси та Кредит" отримають свої вклади в повному обсязі, оскільки їх розмір не перевищує гарантовану Фондом гарантування вкладів фізичних осіб суму 200 тисяч гривень. Клієнти з більшими обсягами вкладів отримають їх у межах суми, гарантованої Фондом.

Нагадаємо, раніше Гонтарева вже заявляла, що майбутнє банку "Фінанси та кредит"залежить від дій його власника.