Суспільне мовлення в Україні

Експерт вважає, що закон щодо суспільного мовлення треба було приймати ще 17 років тому. Перший закон був ухвалений в 1997 році, але для запуску мовлення потрібно було ухвалити ще один.

В 2005 році після Помаранчевої революції тема активізувалась. Але також провалився проект.

"Одна з проблем медійного ринку – довіра. Навіть якщо вони намагаються дотримуватись стандартів – довіра до них, особливо комерційних, дуже низька", — каже Розкладай.

Чи буде проект незалежним

Перший національний канал був державним, а це було ще гірше, зазначив експерт. Цього року у незвичному форматі отримали зміни до закону про суспільне мовлення.

Читайте також: Тимошенко і Ляшко намагаються дестабілізувати роботу коаліції, — політолог

В Україні чомусь прийнято, коли ухваляють закон — система працює. Але насправді — це лише 10 % від будь-якої реформи. Для суспільного мовника дуже важливо наглядова рада – це перший виклик. Будуть внесені зміни в положення, а далі — процес відбору.

В будь-якій крані політики так чи інакше мають вплив на висунення кандидатів у наглядову раду. В нас обов’язково більше представників від громадськості,
— наголосив політик.

Він зазначив, що політики самі по собі не можуть бути представлені, вони можуть лише делегувати людей.

Хто фінансуватиме проект

Завжди будуть намагатися впливати політики — це їхня природа. Вони хочуть впливати і завдання громадян мінімалізувати цей вплив.

На початках доведеться шукати гроші ззовні. Люди працюватимуть на добровільній засаді — це вважається почесно. Суспільне мовлення для України — незвична річ для поки ще архаїчного середовища.

Йде постійний обмін ідеями. Ми спілкуємося з експертами, в нас є підтримка з боку Ради Європи,
— додав Розкладай.

"Наша національна особливість, ми створюємо своє. Особливість, що нема бази, а є принципи. Кожна країна має свої унікальні", — додав експерт.