Десантники 95-ї аеромобільної бригади Збройних сил України, які супроводжували автомобілі з продовольством та забезпеченням для блокпостів, потрапили у засідку поблизу села Октябрське, за 30 кілометрів від Слов’янська. Терористи розстріляли українських військовослужбовців із засідки з крупнокаліберної зброї.

Українських військовослужбовців розстріляли

"Терористи атакували українських десантників з гранатометів. Вели щільний прицільний вогонь з стрілецької зброї. Понад 30 нападників прибули заздалегідь і були розміщені вздовж водойми по кущах. Перший постріл терористів влучив у двигун другого з БТРів. Пролунав вибух. Інший БТР намагався проштовхнути пошкоджену бойову машину, яка загорілася далі від села, щоб уникнути небезпеки для місцевого цивільного населення. Військовослужбовці прийняли бій", - розповів прес-офіцер Міноборони Богдан Сеник.

"Я тільки побачив, що дим пішов і зразу БТР загорівся. Бахнуло. Потім - одиночний вистріл і знову дим. Бах! Дивлюся - один солдат упав, на дамбі. Потім з БТРа, що горів, також двоє вивалилося. Теж на дамбу. А далі той під’їхав, зачепив його і поїхав", - розповів місцевий мешканець, який став свідком бою.

У бою полягли 6 українських десантників, ще 9 отримали поранення. За даними Міноборони, є втрати і серед терористів. Про це свідчать велика кількість крові та пошматовані бронежилети на їхніх позиціях. Зачищаючи територію, силовики виявили на місці заздалегідь обладнані позиції, порожні контейнери від гранатометів, гільзи від снайперських гвинтівок.

Бій-помста під Краматорськом

Відповіддю на атаку сепаратистів став контрнаступ сил Антитерористичної операції вже наступного вечора. Українські військові розбили групу терористів, яка засіла в лісі на околиці села Староварварівка під Краматорськом. У результаті спецоперації захоплено трьох терористів, в одного з них вилучили ручний протитанковий гранатомет. Поранених та загиблих серед військовослужбовців Збройних Сил та цивільного населення немає.

Під Краматорськом повністю знищена замаскована військова база терористів

"Під Краматорськом в межах АТО повністю знищена замаскована військова база терористів, атакований та знищений укріпрайон у межах міста Слов’янськ. Повністю зачищена від терористів 5-кілометрова зона навколо телевізійної вежі", - повідомив в.о. Президента України Олександр Турчинов.

Обстріли сепаратистами позицій силовиків тривають регулярно. Українські ж військові намагаються давати адекватну відсіч агресору. Терористи нерідко займають оборону в житлових будинках, тож місцеві волею чи неволею страждають від дій ополченців. Реальні втрати бойовиків, втім, невідомі.

Сепаратисти старанно приховують свої втрати

"У сепаратистів останнім часом, принаймні минулого тижня, змінилася інформаційна політика: вони дуже старанно приховують свої втрати і "роздувають" фантастичним чином втрати українських силовиків. Про втрати серед місцевого населення, я вважаю, що якби вони мали місце, то сепаратисти, яких підтримують російські ЗМІ, і які діють фактично пліч-о-пліч, роздували б цю тему з фактами. Наразі ми цих фактів не бачимо", - вважає керівник групи "Інформаційний опір" Дмитро Тимчук.

Неспокійно й на кордоні

Кремль тим часом проводить маневри біля українського кордону. Спочатку, з’явилася інформація від групи "Інформаційний опір" про стягнення додаткових сил росіян до Луганської області. Щоправда, згодом, прикордонна служба цю інформацію не підтвердила, кажуть, що рух військ був, але то не підсилення, а ротація і кардинально на ситуацію вона не впливає.

"Дійсно ряд їх підрозділів перебуває у місцях постійної дислокації, у тому числі недалеко від кордону, в 100 кілометровій зоні. Зокрема, там розташовані їхні полігони. Ми чуємо дуже багато, у нас є прикордонна розвідка, у нас є свої оперативні підрозділи, ми відслідковуємо і аналізуємо, але ми констатуємо і заявляємо тільки про факти. Зараз ми це не констатуємо, зараз такого підходу до кордону немає", - сказав помічник голови Державної прикордонної служби України Сергій Астахов.