“Випускникам і студентам дуже важко влаштуватися без досвіду роботи, і цей Трудовий кодекс ніяк цього не покращить і не вносить ніяких хороших змін”, - каже повар Анастасія.

“Він узаконює беззаконня, яке реально уже сьогодні існує, і замість того, щоб старий Трудовий кодекс наповнювати реальним змістом, замість того, щоб він виконувався, ми сьогодні приймаємо максимально поганий варіант. Я думаю, що це може бути однією з причин, яка посилить ізоляцію країни, тому що цей Трудовий кодекс суперечить нормам Світової організації праці”, - сказав співорганізатор акції протесту Сергій Киричук.

Новий Трудовий кодекс депутати ухвалили в першому читанні. Тепер мітингувальники побоюються, аби документ не "протягнули" в цілому.

“Завдання мінімум - не допустити їх прийняття до чергових парламентських виборів, а завдання максимум - зовсім зняти їх з розгляду і не допустити погіршення трудового законодавства України”, - сказав народний депутат, голова Незалежної профспілки гірників України Михайло Волинець.

У провладній більшості законопроект про працю називають збалансованим і компромісним. А спікер Володимир Литвин заспокоює - цього тижня розгляд Трудового кодексу не входить у плани депутатів.

“Оскільки є застереження до цього законопроекту, я запропонував голові комітету проводити дискусії не з тими, хто підтримує законопроект, а з тими, хто його заперечує навіть на емоційному чи політичному рівні”, - сказав голова Верховної Ради Володимир Литвин.

Трудовий кодекс до другого читання дещо покращили, зауважує голова Національного форуму профспілок України Мирослав Якибчук. Втім, документ і досі, в першу чергу, захищає права роботодавця.

Також, згідно з новим законопроектом, випробувальний термін працівника збільшується вдвічі - від 3 місяців до півроку. За цей період роботодавець зможе платити працівнику мінімальну заробітну плату і звільняти без жодних пояснень.