"Однією з ознак України як соціальної держави є забезпечення загальносуспільних потреб соціального захисту за рахунок бюджету України, виходячи х фінансових можливостей держави, яка зобов’язана справедливо і неупереджено розподіляти суспільне багатство між громадянами та територіальними громадами та прагнення соціальної збалансованості державного бюджету", - сказав суддя Конституційного Суду Сергій Винокуров.

"Розміри пенсій за постановою Кабінету міністрів визначені якнайменші так і обмежено 5 мінімальними пенсіями за віком для осіб, які втратили працездатність, тобто сьогодні пенсія може становити і 8222, тобто те, що передбачає максимальний розмір, тобто хтось виграв в законодавстві, хтось отримав менше", - пояснює заступник голови Пенсійного фонду України Валентина Микитенко.

Нагадаємо, наприкінці 2011-го пільговики в різних регіонах країни протестували проти скорочення або невиплат їм пенсій та інших нарахувань, передбачених рішенням судів. З огляду на рішення КС, протестна хвиля може прокотитися знову.

"Після рішення Конституційного суду фактично у українців немає тепер жодних можливостей відстоювати свої права в судовому порядку. Але такі рішення Конституційного суду в Україні не вирішує проблеми, вони навпаки збільшують градус протистояння суспільства і влади", - переконаний провідний експерт центру імені О.Разумкова Павло Розенко.

Експерт радить уряду все ж не регулювати виплати у ручному режимі, а провести реформу у системі пільг. Адже зараз в Україні налічується понад 350 категорій пільговиків і більше двох сотень законів та нормативних актів, які регулюють їх виплати.

"Якщо будуть виступи, то люди мають право. Одне можу сказати, що ми з свого боку будемо робити все, щоб через конкретні переговори, чи через конкретні рішення, які прийняв Кабмін по осучасненню пенсій для чорнобильців, ліквідаторів аварії, щоб це приймалося на такому рівні, а не доводилося до соціальних збурень", - обіцяє віце-прем`єр-міністр - міністр соціальної політики України Сергій Тігіпко.

Судді Конституційного суду забули про Конституцію, вважає чорнобилець Василь Атаманчук. А тому пільговики вирішили у цивілізований спосіб нагадати владі про свої права.

"Рішення судів були прийняті відповідно до чинного законодавства і Конституції України. Так що зараз групи збираються, формуються групи на документи для подачі на Європейський суд. Звернення до Європейського суду, тому що йде масове порушення прав людини", - заявив заступник голови Всеукраїнської спілки інвалідів "Чорнобиль-86" Василь Атаманчук.

За останні 3 роки в Україні подали понад тисячу позовів від "чорнобильців" і "афганців", які вимагали виплат соціальних пільг у повному обсязі. У Кабінеті міністрів зазначали: позови тягнуть майже на 19 мільярдів гривень, таких грошей у бюджеті немає.