За словами президент Всеукраїнської асоціації деревообробних підприємств, створено штучно нехватку сировини, яка призводить до того, що масово закриваються деревообробні підприємства України.

А деревообробні підприємства створюють тисячі робочих місць, платять шалені податки тощо. Це соціальна відповідальність, скажем так. І ми на сьогоднішній день бачимо, що кожен день вагонами весь наш ресурс, ресурс України, ресурс народу України, бо ліс – це є надбання народу України, він весь вивозиться чомусь ешелонами на експорт в країни Європи, до Туреччини, до Китаю, куди завгодно,
— розповідає він.

При цьому, конкуреція на сировину на внутрішньому ринку досить висока, кажуть підприємці. Ціни на аукціонах порівняно зі стартовими зростають у два, а то й у чотири рази.

До прикладу, вже понад 10 років на Черкащині працює підприємство, яке займається глибинною переробкою деревини та виготовляє понад 30 видів покриття для підлоги. Продукція компанії націлена на кінцевого споживача і практично повністю реалізується на світовому ринку. Втім через брак сировини підприємство вже втратило низку закордонних ринків збуту та було змушене попередити про скорочення 80% кваліфікованих працівників.

"Ми сьогодні працюємо 10% від свої потужності і так зможем ще пару місяців, закінчиться те, що ви бачите, сировина, яка підготовлена до загрузки в камери, вона закінчиться, тоді ми будемо вимушені зупинитися і у нас 80% працівників вже попередили про скорочування. Маленьку надію дає той закон, який прийняла Верховна Рада більшісттю, в розробці якого ми також приймали участь, який лежить в Президента, це маленька надія на зміну ситуації в забезпеченні сировиною", — пояснює директор підприємства "Коріс "АМ".

Народний депутат, фракція "Об'єднання "Самопоміч" Остап Єднак запевняє, що жоден інвестор не вкладе гроші в Україну, якщо він буде бачити, що сировина вивозиться і в нього не має гарантій поставки цієї сировини.

Ти коли інвестуєш у деревообробний завод, ти повинен розуміти, що ти пропрацюєш рік-два-три і не буде в тебе потім непрозорого рішення держави цю сировину відправляти на експорт. Тому парламент ухвалив дуже відповідальне державницьке рішення: на 10 років обмежити реалізацію деревини суто українським деревообробним підприємствам. Впродовж проходження даного законопроекту через парламент, відчувався певний тиск так званої експортної мафії за те, щоб заблокувати дану ініціативу,
— розповів нардеп.

Експерти впевнені, що заборона на експорт лісу-кругляка дасть можливіть підприємствам розвиватися.

Після складних обговорень та суперечок, на початку квітня український парламент запровадив на 10 років мораторій на експорт лісу-кругляка. Наразі закон знаходиться на Банковій. Тож тепер рішення за Президентом України.