Боєць 72 бригади Дмитро Дилян вже два місяці як повернувся з зони АТО. Офіційно демобілізований. А автомат, який втратив ще у серпні, так на ньому і висить. У військовій частині кажуть – чекайте.

Аналогічна проблема і у Дмитрового побратима, теж бійця 72 бригади, Станіслава Ісаченка. Йому пояснили – ведеться розслідування.

І Дмитро, і Станіслав втратили свої автомати влітку. Коли бригада потрапила в оточення під Червонопартизанськом на Луганщині. З цієї пастки солдатам довелось виходити через Росію. У Стаса автомат згорів, Дмитро ж каже, що виконав наказ керівництва – зброю знищив.

Перед тим виходом як на Росію, сказали, шо ОБСЄ нас будуть зустрічать і потрібно знищити всю зброю, всю амуніцію, все що має відношення до військового. І всі хлопці виконували цей наказ. Тобто, зброя була зібрана на прицепи і потім підірвана,
— пояснює боєць.

Покарання для солдата визначає суд. Юристи пояснюють, що зазвичай вимагають компенсувати вартість зброї. Хоча минулого року бійця АТО, який загубив автомат, засудили до двох років тюрми. Аби уникнути проблеми, правники радять збирати докази.

По-перше, від самого початку - мати з собою різні документальні підтведження. До прикладу, я знаю в одній ситуації нам допомогло відео, яке було на мобільний телефон знято. Там була безпосередньо ця подія і там було видно, що цей БТР підбитий,
— розповідає юрист.

Мобільні телефони цих бійці залишись там де й автомати — у полях під Червонопартизанськом. Повернувшись із фронту, бійці стали волонтерами. Допомогають тим, хто став на захист держави після них. За свої ж бойові досягнення статусів учасників бойових дій вони досі не отримали. І чим закінчиться ця справа – невідомо.