"Цей рік став найгіршим роком для України у сфері свободи слова починаючи з часів Помаранчевої революції – різко зросла кількість фізичних нападів, та з'явились факти, які свідчать про політичну цензуру", – розповів керівник Європейського Бюро "Репортерів без кордонів" Йохан Бір.

Представник організації в Україні Оксана Романюк наголосила, що минулого року зафіксували рекордну кількість порушень прав журналістів за останні 10 років.

Водночас, країна-сусід України Білорусь піднялась на 11 позицій (у неї 157 місце), а Росія опустилась ще на 6 позицій (148 місце) після приходу до влади Володимира Путіна. У Молдови – 55 місце, у Польщі – 22.

Лідерами рейтингу стали ті ж три європейські країни, що й минулого року – Фінляндія, Нідерланди, та Норвегія. На останніх сходинках – Туркменістан, Північна Корея, та Еритрея.

"Індекс Свободи Слова не бере до уваги політичну систему країн, але очевидно, що демократії краще захищають свободу виробляти та розповсюджувати достовірні новини і інформацію, ніж країни, де права людини порушуються", – каже генеральний секретар організації Крістоф Делуар.

До слова, днями Міжнародна правозахисна організація Freedom House у своїй доповіді щодо свободи у світі зазначила, що в Україні частково вільна преса та разом з Грузією і країнами Балканського регіону наша держава знаходиться десь посередині рейтингу країн Євразії.